pondělí 20. února 2017

Letní závitky s omeletou - VEGE


( 5 ks )
Poslední dobou jsem si tyto fresh závitky oblíbila více než ty jarní smažené.
Nejspíš to je tím, že už se blíží jaro a moje tělo si říká o čerstvou stravu.
Jakou náplň zvolíte je především na vás. Pokud vám nedělá paprika dobře, tak ji tam prostě nedávejte. Pokud nemáte rádi okurek, tak si tam dejte něco jiného. Co by tam ale nemělo chybět je křupavý salát jakéhokoliv druhu, rýžové nudle a bylinky.
-
S velkou oblibou si připravuji závitky s vařenými krevetami.
Ne všichni jsou tokový milovníci mořské havěti jako já a tak jim určitě přijde vhod
tato vaječná varianta.


3 vejce
1 lžíce rybí omáčky
(špetka pepře)

-

vlasové rýžové nudle
salátová okurka
paprika
mrkev
salát
jarní cibulka
Vietnamská pažitka
Thajská bazalka
koriandr
máta ...

Opravdu si tam můžete dát všechno a nebo jen to co seženete.
V dnešní době už není takový problém koupit minimálně čerstvý koriandr.
Jestliže bydlíte ve větších městech, nebude problém sehnat všechny tyto bylinky včetně perily, která je do salátů výborná pro svou kořeněnou a pikantní chuť.
Ke spoustě jídel dostanete tuto směs bylinek společně se salátem, jako tzv. bylinný koš.
-
Já tyto bylinky pěstuji i na záhoně, ale bohužel si tento luxus užíváme maximálně 3-4 měsíce v roce.
Po zbytek sezóny vám pomůže SAPA v praze a nebo VINAMO v Brně.
-
Omeletu si připravíte celkem jednoduše i když na perfektní tvar to bude chtít trochu trénovat.
Určitě vám ale pomůže totoVIDEO .
Původně je na to určená hranatá pánev, ale pochybuji, že ji máte doma a tak si vystačíte s kulatou jako já ;-)
-
Omeletu nechte vychladit a potom nakrájejte na cca 1 cm silné plátky.
Na každý závitek budete potřebovat tři kousky, tak si to dobře rozvrhněte, aby vám to vyšlo.
-
Ostatní zeleninu si nakrájejte na tenké nudličky a vlasové rýžové nudle uvařte dle návodu. Propláchněte studenou vodou a nechte pořádně okapat.
-
Ti co zkoušeli pracovat s rýžovým papírem mají možná zkušenost, že se jim trhal, lepil a byl to děs a hrůza - není to tak hrozné, jen to chce znát pár fíglů.

1. jsou dva druhy papíru. Jeden je na letní závitky a druhý na jarní, které se smaží.
Ten poznáte podle toho, že na obalu je napsano NEM.

2. K namáčení nepoužívejte horkou vodu.

3. Papír nemáčejte a pouze ho jen navlhčete, nebo velmi krátce namočte a hned vytáhněte.

K balení závitků je ideální kuchyňská linka. K dřevěnému prkénku se někdy papír lepí.
Já osobně papír vezmu a pod kohoutkem jen opláchnu z obou stran.
Oklepu přebytečnou vodu a položím na linku. Uhladím dlaní a začnu skládat náplň.

salát, nudle, zelenina na proužky, bylinky, omeleta, pažitka

Papír zahněte po stranách a začněte rolovat. Papír je už měkký, lepkavý, ale stále pevný a pružný.
V podstatě je to jako když skládáte dopisní obálku, jen s tím rozdílem, že tady ji rolujete.
-
Hotové závitky dejte stranou a připravte si omáčku.
Můžete použít vynikající burákovou  a nebo medovo-sezamovou
jako jsem dnes dělala já.

1 lžíce medu
3 lžíce světlé lehké sojovky
1 lžíce rýžového octa
1 lžíce hoisin omáčky
1 lžíce sriracha omáčky ( chilli )
1 lžička sezamového oleje
1 lžička opražených sezamových semínek

Metličkou důkladně vyšlehejte a závitky do připravené omáčky namáčejte.




Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat