úterý 15. listopadu 2016

Čínské knedlíčky Xiao Long Bao s vepřovým masem a houbami


( cca 20 ks )



Knedlíčky Xiao Long Bao se dají dělat téměř s jakoukoliv náplní.
Jistě najdete plno zaručeně tradičních receptů, ale já dnes vyloženě improvizovala a řídila se svými zkušenostmi a chutěmi.
Původně jsem chtěla čistě bezmasou verzi, ale pro lepší práci s náplní a těstem jsem se rozhodla přidat malinko mletého masa. V poměru k houbám a zelenině je to sotva čtvrtina.
Tvoří tam tedy vlastně jen takovou spojku.
                   Kdyby jste se rozhodli přidat kuřecí a nebo krevety, vůbec by to nevadilo ;-)

Co tedy budete potřebovat :

200g hlívy ústřičné 
3 sušené houby (Jidášovo ucho)
100-150g mletého vepřového 
1 hrnek pokrájeného čínského zelí
1/2 menší mrkve  (nastrouhat nahrubo)
1 jarní cibulka + na posypání
3 stroužky česneku
3 cm zázvoru (nastrouhat najemno)
olej
1 lžíce vína Shaoxing
2 lžíce rybí omáčky
2 lžíce světlé sojové omáčky
1 lžíce ústřicové omáčky
1 lžička sezamového oleje
1 lžíce kukuřičného škrobu

Nejprve si připravte těsto. Návod na něj najdete u mého jiného receptu .


-
Mezi tím co bude odpočívat těsto si připravte náplň.
Sušené houby si namočte do teplé vody a nechte nabobtnat.
Hlívu si natrhejte na menší nudličky a orestujte na pánvi s olejem. Když zavadnou, tak přidejte víno Shaoxing a po lžičce rybí a sojové omáčky.
Čínské zelí s mrkví smíchejte s trochou soli a důkladně promačkejte dokud nepustí vodu. Tu vyždímejte a do misky k zelí přidejte studené houby, Jidášovo ucho pokrájené nadrobno a zbytek surovin. Dobře propracujte rukou a nechte odležet dokud nebudete mít připravené těsto na plnění.
-
Vysvětlovat jak balit knedlíčky by bylo složité. Nejlepší je to prostě vidět ;-)
Proto tu mám pro vás odkaz na VIDEO.
Ostatně mnoho podobných je plný You Tube.
-
Dělala jsem knedlíčky, tak jak vidíte na videu, ale stejně mi tam přišlo, že je toho těsta moc. Zkusila jsem tedy svou vlastní verzi se strojkem na nudle a to bylo ono. Když potřete těsto škrobem, tak projede strojkem jako nic a každý kousek těsta je stejný. A to nemluvím o úspoře času !
-
Hotové knedlíčky můžete dělat v páře na kousku pečícího papíru a nebo na pánvi, kde získají další texturu a to krásně křupavý spodek. je tedy na vás co zvolíte.
-
U verze na pánvi vám bude stačit jen pánev, poklička, pár kapek oleje a voda.
Oleje je opravdu potřeba jen minimum. Jde o to, aby se vám knedlíčky na pánev nepřilepili. Použijte tedy keramickou a nebo teflonovou pánev. Naskládejte knedlíčky - třeba jen po obvodu a opečte spodek knedlíčků. Přilijte trošku vody a přiklopte pokličkou. V páře vařte 8 minut. Hlídejte aby tam stále voda byla a mohla se dělat pára. Nedávejte ale všechnu vodu naráz. Knedlíčky by neměli ve vodě plavat ;-)
-
Na omáčku k namáčení budete potřebovat :

2 lžíce světlé sojové omáčky
2 lžíce rybí omáčky
1 lžičku tmavé sojové omáčky
1 lžíci Hoisin omáčky
1 lžičku sezamového oleje
6 lžic vody
špetku cukru
-
Jarní cibulku a sezam na ozdobu 


Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat