( 2 skleničky )
Chutney (čatní) pochází z Indie. Vůbec, ale nechutná jako to co zná západní svět.
U nás je nejrozšířenější anglo-indické, kde se mísí chuť sladká s ovocem, zeleninou a jablečným či vinným octem. Doslazovat se může hnědým cukrem a nebo melasou.
Často se používají výrazné chutě koření, zázvoru, česneku, ale i sušeného ovoce.
V době podzimu, tak můžete zpracovat rozmanité druhy ovoce a zeleniny v poměrně malém množství. Doma tak můžete mít nepřeberné množství kombinací a chutí.
Velkou inspirací pro mé chutney je J.Oliver . Nedržte se ale nikdy výhradně receptu a vždy dejte kousek sebe a něco změňte. Buďte odvážní a hledejte nové chutě ;-)
Do čerstvých chutney se nemusíte bát použít i jogurt a ořechy. U těch vařených máte možnost vše úplně rozdusit na marmeládu nebo a to mi chutná víc, nechat kousky aby bylo poznat co tam všechno je. Když ho potom jíte, tak je každé sousto malinko jiné a vždy vás něčím překvapí.
Chutney je výborný doplněk k masům, vegetariánkým jídlům, rýži a sýrům.
Podává se jak v malých mističkách, tak i přímo na talíři. Záleží čistě na vaší fantazii .
8 zralých broskví (nektarinek)
2 velké červené cibule
oliv. olej
3 cm čerstvého zázvoru
1 červená kápie
svazek bazalky
1 lžička římského kmínu
5 hřemíčků
2 bobkové listy
2 stroužky česneku
150 g třtinového cukru
125 ml jablečného octa
sůl a pepř
Nejprve si rozpulte broskve a společně s kápii je dejte pod grill. Je třeba, aby slupka zhnědla, až zčernala a ovoce šlo krásně loupat. Paprika bude chtít více času. Až bude téměř všude spálená do černa, tak ji dejte do igelitového sáčku a nechte zapařit. Jen tak vám půjde krásně oloupat. Zbavte se i semínek a dužinu nakrájejte zhruba na centimetrové kostičky.
Broskve ale nechte na větší kousky (osminky), aby se při vaření úplně nerozpadly.
Na suché pánvi opečte kmín a hřebíček. Jakmile se krásně rozvoní, přendejte ho do hmoždíře, přidejte lžičku hrubé mořské soli, lžičku celého pepře a rozdrďte na prach.
Na pánev stříkněte trochu oleje a orestujte na drobno pokrájenou cibuli, česnek, zázvor a pokrájené stonky bazalky.
Přiklopte pokličkou a nechte 10 minut dusit.
Hned jak je cibule měkká a částečně rozvařená přimíchejte papriku, broskve, cukr a ocet.
Už bez pokličky vařte dokud celá směs nemá konzistenci jamu.
Na závěr na poslední minutku vmíchejte lístky bazalky, které si můžete malinko pokrájet a nebo natrhat.
Plňte do skleniček, které máte buď předehřáté na 110°C v troubě a nebo důkladně vyvařené i s víčky. Naplněné otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Takto připravené chutney vám vydrží i několik měsíců.
Dobrou chuť !
Žádné komentáře:
Okomentovat