500g hladké mouky
250ml vlažného mléka
2 žloutky + 1 vejce
1 kostka kvasnic
špetka soli
8 lžic oleje
5 lžiček cukru
250g Hery či másla
Proč ledové ? Protože tuk, který se dává do těsta musí být na kost zmražený a ne jen z lednice vychlazený. Navíc toto těsto stráví celou noc v lednici, takže se na stole dlouho neohřeje ;-)
-
Z výše uvedených surovin, krom tuku si vypracujte kynuté těsto.
Poté si ho vyklopte na pomoučněny vál a posypte nahrubo nastrouhaným tukem.
-
Těsto přeložte jako dopis a lehce rozválejte. Znova složíme a zase rozválíme. Po třetím složení ho dáme do dostatečně velkého sáčku a uložíme na noc do lednice.
Pokud druhý den nemůžete péct, tak se nic neděje. Těsto na vás počká a vůbec nic mu to neubere ani na chuti a ani na síle kynout.
-
Druhý den si tedy těsto rozválíme na 1 cm silný plát a rozdělíme rádýlkem na jednotlivé porce. Jak velké koláče chcete, záleží jen na vás.
Naplníme náplní, namočíme do rozšlehaného vejce, pak do drobenky a spojem dolů uložíme na plech s pečícím papírem.
-
Pečeme na 180°C dokud nejsou krásně růžové.
Po upečení lze potřít rumem smíchaným s rozpuštěným máslem.
Dobrou chuť !
Ty jsou famósní! (y)
OdpovědětVymazat