8kg libového vepřového masa (plecko a nebo ořez)
2kg tučného vepřového (bůček)
1l studené vody
koření na jedno kilo masa :
18g soli (praganda)
1g moučkového cukru
2g černého pepře
1g drceného kmínu
0.30g majoránky
12g utřeného česneku
Maso si nejprve očistěte od chrupavek a šlach, které v klobásách určitě nechcete. Od libového masa oddělte 2.5kg masa a tu nakrájejte na zhruba centimetrové kostičky. Zbytek masa, včetně bučku (bez kůže) umelte na 8-10mm šajbě.
Připravte si koření a sůl a tu zapracujte do masa. Nepoužívejte robot. Celé dílo by vám vyšlehal a nebyla by pěkná mozaika.
Dílo dejte do nádoby a uchovejte v chladu ideálně dva dny. Třetí den přidejte k dílu vodu a česnek. Opět dobře promíchejte a můžete plnit do vepřových střev.
Hotové klobásky rozvěšte na hole a nechte při pokojové teplotě oschnout. Můžete půl dne, ale klidně i přes noc.
Když střívko oschne a dobře přilne k masu, můžete začít udit.
Já udím 4hodiny na 50-55°C a další dvě hodiny na max. 65°C. Udit můžete bukovým či ovocným dřevem. Nesmí mít kůru a musí být suché a bez plísní.
Tento recept je však základní. Můžete klobásky ponechat takto a budou výborné. Můžete ale něco přidat a budou zase jiné.
Já s oblibou přidávám medvědí česnek, sýr, nakládané papričky jalapeňos, chilli, tvarůžky, nivu, sušené švestky ....
Možností je opravdu hodně ;-)
Dobrý den, moc děkujeme za recept. Umíme podle Vás už po několikáté a vždy vynikající.
OdpovědětVymazatBára Jarošová
Zdravím.Klobasky vypadají nádherně.Není v nich nějak vyrazně cítit česnek?Zdá se mě ho trochu moc,ale je to jen můj názor.Ja se teprv na první klobásy chystám,už vím že budou šunkové,tak hledám nějaký recept
OdpovědětVymazatPořídili jsme si nedávno domů taky udírnu a musím říct, že je to fakt super věc. Takže teď děláme i řeznické výrobky, domácí uzeninu a tak dále. A pak jako třeba domácí šunka, to je fakt super. Jen teda teď trochu řešíme třídění odpadu z kuchyně. Pořídili jsme si kompostér, ale je toho občas tolik, že bychom asi potřebovali ještě jeden nebo co.
OdpovědětVymazat