sobota 20. března 2021

Šunková klobása - základní recept









8kg  libového vepřového masa (plecko a nebo ořez)
2kg  tučného vepřového (bůček)
1l  studené vody


koření na jedno kilo masa :


18g  soli (praganda)
1g  moučkového cukru
2g  černého pepře
1g  drceného kmínu
0.30g   majoránky
12g   utřeného česneku

Maso si nejprve očistěte od chrupavek a šlach, které v klobásách určitě nechcete. Od libového masa oddělte 2.5kg masa a tu nakrájejte na zhruba centimetrové kostičky. Zbytek masa, včetně bučku (bez kůže) umelte na 8-10mm šajbě.
Připravte si koření a sůl a tu zapracujte do masa. Nepoužívejte robot. Celé dílo by vám vyšlehal a nebyla by pěkná mozaika. 
Dílo dejte do nádoby a uchovejte v chladu ideálně dva dny. Třetí den přidejte k dílu vodu a česnek. Opět dobře promíchejte a můžete plnit do vepřových střev.
Hotové klobásky rozvěšte na hole a nechte při pokojové teplotě oschnout. Můžete půl dne, ale klidně i přes noc.
Když střívko oschne a dobře přilne k masu, můžete začít udit.
Já udím 4hodiny na 50-55°C a další dvě hodiny na max. 65°C.  Udit můžete bukovým či ovocným dřevem. Nesmí mít kůru a musí být suché a bez plísní.


Tento recept je však základní. Můžete klobásky ponechat takto a budou výborné. Můžete ale něco přidat a budou zase jiné.
Já s oblibou přidávám medvědí česnek, sýr, nakládané papričky jalapeňos, chilli, tvarůžky, nivu, sušené švestky ....
Možností je opravdu hodně ;-)


4 komentáře:

  1. Dobrý den, moc děkujeme za recept. Umíme podle Vás už po několikáté a vždy vynikající.
    Bára Jarošová

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím.Klobasky vypadají nádherně.Není v nich nějak vyrazně cítit česnek?Zdá se mě ho trochu moc,ale je to jen můj názor.Ja se teprv na první klobásy chystám,už vím že budou šunkové,tak hledám nějaký recept

    OdpovědětVymazat
  3. Pořídili jsme si nedávno domů taky udírnu a musím říct, že je to fakt super věc. Takže teď děláme i řeznické výrobky, domácí uzeninu a tak dále. A pak jako třeba domácí šunka, to je fakt super. Jen teda teď trochu řešíme třídění odpadu z kuchyně. Pořídili jsme si kompostér, ale je toho občas tolik, že bychom asi potřebovali ještě jeden nebo co.

    OdpovědětVymazat
  4. Šunková klobása je prostě ta nejlepší volba pro rychlý a chutný oběd nebo večeři. My jsme si jí oblíbili při grilování na našem grilu, který jsem koupila na stránkách https://www.avenberg.cz/k112-grilovani-elektricke-grily v sekci elektrické grily. Tyhle klobásy jsou úžasně aromatické a šťavnaté, že se nám na ně při samotné představě sbíhají sliny.

    OdpovědětVymazat