( 3 porce )
1 svazek vodního špenátu
300g tofu
rostlinný olej
3 stroužky česneku
1 chilli paprička
2 lžíce rybí omáčky
1 lžíce ústřicové omáčky
1 lžíce rýžového vína
Vodní špenát je velmi oblíbenou zeleninou v Asii. Je dobrým zdrojem vitamínu A, C, ale i vápníku, draslíku a sodíku.
Dělá se převážně smažený na česneku, ale i polévka je z něho výborná. Pokud se ptáte, zda je chutí podobný našemu špenátu, tak mne nenapadá k čemu jinému bych ho přirovnala.
Cena jednoho svazku se pohybuje okolo 25,- Kč.
-
Vodní špenát je třeba před přípravou očistit.
Odkrojte cca 2,5 cm konečků stonků a oberte listy na kterých nechte klidně i kousky stonků.
Holé stonky poté nakrájejte na 5-6 cm dlouhé kousky.
Dejte je do misky či dřezu s čistou vodou a dobře properte. To stejné proveďte i s listy a nechte okapat.
Smažit se dá špenát už i takto připravený, ale pro zachování barvy je lepší ho krátce spařit v horké osolené vodě.
Stačí pouhých 30 vteřin a poté ho properte ve studené vodě.
Mezi tím co bude špenát odkapávat v cedníku, je třeba osmažit tofu.
Ve woku si rozehřejte zhruba 1 cm silnou vrstvu oleje a vložte tofu nakrájené na kostky.
Bude to trvat pár minut, ale jakmile tofu získá oříškovou barvu, je hotové.
Nechte ho okapat na ubrousku a vrhněte se na přípravu špenátu.
Slijte olej z tofu, dejte trochu čerstvého a přihoďte česnek na větší kousky společné s nakrájenou chilli papričkou.
Hned jak se česnek rozvoní, přidejte špenát a zbytek surovin z receptu.
Minutku zarestujte a přidejte i osmažené tofu. Opět nechte minutku dvě ve woku a můžete podávat.
Dobrou chuť !
Špenát doma jíme velmi často, hlavně nejmladšímu klukovi strašně chutná. Ale takhle jsem jej nikdy ještě nezkusila, může to být mňamka. Celkově u nás zdravé recepty frčí, takže určitě vyzkouším :)
OdpovědětVymazat