středa 17. února 2016

Hrstková polévka


HRSTKOVÁ
(4-6 porcí)
-
Tato polévka se tradičně dělá ze směsi luštěnin a obilovin. Většinou je to hrách, kroupy a fazole. 
Já dávám i více druhů čočky. V podstatě je to polévka podle toho co zrovna doma je.

-
Můžete suroviny odměřit na hrsti, aby se dostálo názvu polévky a nebo nasypat množství podle chuti.
-
1 cibule
3 stroužky česneku
2 bob.list
strouhaná kořenová zelenina
5 kuliček nového koření
sůl a pepř
majoránka
malá fazole
zelený sušený hrách
žlutý hrách
kroupy
hnědá čočka
černá čočka
červená čočka
-
Fazole, hrách a kroupy namočte přes noc do vody. Druhý den propláchněte hnědou společně s černou čočku a vložte do hrnce. Zalijte vetším množstvím vody a dejte vařit. 
Jakmile se začne dělat pěna, vodu vyměňte.Osolte, vložte koření, zeleninu a nechte vařit do měkka. 
Teď je čas přidat i červenou půlenou čočku. Ta se vaří jen krátce a tudíž ji bude stačit deset minut.
Na pánvi se sádlem si osmahněte cibuli ke které přidáte lžíci hladké mouky a uděláte světlou jíšku.
Tu vmíchejte do polévky a nechte 10 minut provařit.
Dochuťte prolisovaným  česnekem, majoránkou a popřípadě ještě solí a pepřem.

Dobrou chuť !

Žádné komentáře:

Okomentovat