čtvrtek 4. února 2016

Salát z černé čočky


Čočka Beluga je drobná černá čočka, která oproti běžné čočce snese hrubší zacházení, je rychle hotová a po tepelné úpravě výtečně drží tvar.
Tím, že je tato čočka drobnější, není nutné ji předem namáčet a můžete ji solit v průběhu přípravy. Stačí ji vařit při nižší teplotě a v minimálním množství vývaru, který neustále doplňujete. Čočka si na konci zachová tvar (nepraskne slupka), nebude pěnit, udrží si barvu, nasaje všechnu chuť z vývaru a konzistenci bude mít pěkně na skus.
Název získala díky svému vzhledu – uvařená černá čočka je lesklá a vypadá jako stejnojmenný kaviár. Beluga lze případně v receptech nahradit tmavozelenou čočkou.


Zdroj: Eurofit

1/2 balení černé čočky Beluga
2 červené cibule
petrželová nať
vinný / jablečný ocet
sůl a pepř
oliv.olej
cukr
2 stroužky česneku

Čočku není třeba namáčet, ale to jsem bohužel zjistila až druhý den ! :-)
Pokud ji nenamočíte předem, udrží si svou černou barvu i po uvaření.
I tak jsem ji ale vařila v osolené vodě pouze pár minutek. V podstatě, po chvilce co začala voda vřít, tak čočka byla téměř hned hotová.
Uvařenou čočku propláchněte studenou vodou.
Červenou cibuli si nakrájejte na čtvrt kolečka na pár minut naložte do octa.Po deseti minutách cibuli rukou promačkejte, aby lehce pustila vlastní šťávu.
V jiné misce smíchejte olivový olej cca 50ml a ocet, sůl, cukr a pepř podle chuti.
Metličkou vyšlehejte do emulze a přidejte prolisovaný česnek.
Čočku, cibuli a zálivku s nasekanou petrželkou promíchejte
a dejte na hodinku vychladit, aby se chutě krásně propojili .
Podávat můžete s grilovaným masem, tmavým pečivem a nebo jako my jen tak .

Dobrou chuť !






Žádné komentáře:

Okomentovat