pondělí 25. dubna 2016

Bramborové rösti


( 4 porce )

1 kg syrových brambor "B"
sůl
pepř
1-2 lžičky bramborového škrobu
máslo
(petrželka)

Rösti  je tradiční švýcarský pokrm připravovaný z hrubě nastrouhaných brambor, buď vařených nebo syrových, které se zapékají nebo smaží.
Rösti byla původně běžná selská snídaně v kantonu Bern, ale rozšířily se do celého Švýcarska, kde se podávají v různých variacích jako hlavní jídlo (např. se sýrem) nebo příloha a jsou považovány za jeden ze švýcarských národních pokrmů.

Brambory (syrové) si oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
Osolte, opepřete a dobře promíchejte se škrobem. Nejlépe těžkou litinovou pánev dejte na mírný plamen a nechte rozpustit plátek másla.


Brambory řádně přitiskněte k pánvi a nechte smažit. Nedávejte brambory úplně do krajů, proto že v průběhu restování můžete objet kouskem másla po obvodu pánve a dodat další máslo. Vyhnete se tak zbytečně mastné placce hned na začátku ;-)
-
Jakmile začnou brambory sklovatět, tak je na čase rösti otočit. Krásně vám k tomu poslouží obyčejný talíř. Pánev s ním přiklopte a celé to otočte vzhůru nohama. Rösti pak sesuňte zpět na pánev na kterou dáte ještě kousíček másla a dorestujete .

Rösti můžete podávat jak samotné , tak jako přílohu ke spoustě jídlům.
U nás byla třeba jako příloha k jitrničce s hromádkou kyselého zelí rovnou ze sklenice.
Místo jitrnice to může být i jelítko a nebo dobrá bavorská klobása ;-)



Dobrou chuť  !



Žádné komentáře:

Okomentovat