pátek 8. dubna 2016

Domácí BBQ omáčka






Domácí BBQ omáčka se vám bude hodit na veškeré grilované maso a klobásy.
Můžete ji dát na kuřecí křídla, vepřová žebra, steaky, klobásy ale i hamburgery.
-
Můžete do ní ale namáčet již ugrilované maso a použit ji jako dip.
Příprava je jednoduchá a zabere vám cca 30 minut.

olej
1 velká cibule (může být i červená)
3 stroužky česneku
4 vrchovaté lžíce třtinového cukru
50ml vody
2 cm zázvoru (nastrouhaného)
1 chilli paprička
500ml rajčatového pyré (ne protlak)
1/2 lžičky mleté skořice
pepř
30ml jablečného octa
2 lžíce worcestrové omáčky
2 lžíce tmavé sojové omáčky
panáka whisky a nebo burbonu
(sůl)


V kastrolku na trošce oleje zpěňte najemno nakrájenou cibulku a přisypte cukr.
Nechte zkaramelizovat a přilijte vodu.
Dobře rozmíchejte a přidejte prolisovaný česnek, zázvor, pyré z rajčat, skořici, pepř a vařte na mírné plameni do zhoustnutí.
Poté přilijte jablečný ocet a ostatní omáčky jako je sojová a worcestrová .
Nechte chviličku povařit, aby při čichnutí ocet tolik neštípal do nosu .
Odstavte a vmíchejte panáka alkoholu. Já dávám Jameson ;-)
Popřípadě dosolte, ale veškeré omáčky jsou dosti slané a tak nebude nejspíš potřeba.
-
Omáčka musí být hustá, aby při grilování na mase dobře držela. Můžete zkusit i různé variace, jako je přidání nastrouhaného jablka, slaniny na velmi drobné kostičky a nebo přidání omáčky Teriyaki a jiných. 
-
Výborná s touto omáčkou jsou vepřová žebra 


Přeji vám dobrou chuť a
 skvělou grilovací sezónu 2016 

Žádné komentáře:

Okomentovat