pondělí 11. dubna 2016

Hovězí maso na divoko


( 4-6 porcí )


Tato bílá omáčka s hovězím masem je v naší rodině už léta. Velmi dobře konkuruje všem rajským, koprovkám, Španělským ptáčkům, Znojemským ....
Kdo má rád lehce nakyslou chuť a tymián, tak si přijde na své.
Tato omáčka, tedy pokud nepočítám dobu na vývar je velmi rychlá a po všech různých pokusech s přílohou, jsme zjistili že nejlepší jsou vařené brambory, tak jak to je v původním receptu.


500 - 750g  hovězího masa (zadní, kýta)
1 cibule 
1 menší mrkev
kousek celeru
3 stroužky česneku
snítka petržele
2 bob. listy
1 lžička tymiánu
5 kuliček Nového koření
10 kuliček celého pepře
sůl
-
200ml smetany 31%  
tuk (olej, sádlo) 
cukr
ocet



Záleží jen na vás, jestli budete maso vařit v papiňáku, pomalém hrnci a nebo pomaličku táhnout v obyčejném hrnci.
Pamatujte ale, že čím větší práci si dáte a vymazlíte vývar, 
tím lepší a silnější chuť omáčka bude mít.
-
Do hrnce si dejte veškeré ingredience z první části receptu (cibuli a česnek se slupkou) a vařte dokud nebude maso krásně měkké. Jestliže budete vařit v hrnci, tak bez pokličky a vývar nechte jen tak mírně probublávat.
Bude to sice trvat i tři hodiny, ale stojí to zato.
-
Až bude maso měkounké, tak si slijte vývar a zeleninu vyhoďte. 
V jiném hrnci si rozpalte tuk a udělejte světlou jíšku ( mouka s tukem 1:1).
Tu zalijte vývarem a dobře prošlehejte metličkou. Pokud by se vám stalo a máte v omáčce cucky, tak vezměte tyčový mixér a omáčku s ním projeďte.
Chvilinku provařte a pokud se vám bude zdát omáčka málo hustá, tak zakvedlejte trochu mouky i do smetany a zavařte do omáčky.
Pokud ne, tak dejte jen samotnou omáčku a zhruba 15 minut provařte. Mezi tím dochuťte cukrem, octem, pepřem a popřípadě i solí.

Dobrou chuť  !





Žádné komentáře:

Okomentovat