pátek 29. dubna 2016

Mřížkový koláč s tvarohem a rebarborou



těsto:

600g polohrubé mouky
250g změklého másla
1 vejce
3 lžíce mléka
180g cukru krupice
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
kůra z citrónu

tvarohová náplň:

1 kostka tvarohu
1 vejce
3 vrchovaté lžíce moučkového cukru


Rebarborová náplň:

500g rebarbory
50g cukru krupice
voda
1 lžička škrobu


Dobře propracované těsto si dejte odležet do lednice. Mezi tím si připravte naplň z tvarohu a rebarbory.
-
Tvaroh utřete s cukrem a žloutkem. Z jednoho bílku a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh, který opartně  vmícháte k tvarohu.
Rebarboru si opláchněte a tuhá vlákna na spodku řapíku sloupněte. Nakrájejte na kousky a v kastrůlku si z cukru udělejte světlý karamel. K němu dejte trošku vody a rebarboru.
Vše rozvařte a přilijte lžičku škrobu rozmíchanou v trošince vody.
Směs by měla mít konzistenci marmelády.
-
Mezi tím co bude rebarbora chladnout, tak si vymažte plech máslem a vyložte vrstvou těsta až do okrajů.


Přibližně 300g těsta si ale dejte stranou, aby jste mohli na koláči dělat mřížku.
Potřete těsto tvarohem a přelijte rebarborovou náplní.


Ze zbytku těsta utvořte hady a ozdobte koláč. Pokud vám zbude, tak můžete ještě dodělat třeba puntíky jako já.


Koláč se peče na 180°C přibližně 20 minut. Ideální je to ale hlídat a držet se barvy.
Mřížka a okraje musí být dorůžova.


Dobrou chuť  ! 




Žádné komentáře:

Okomentovat