pondělí 2. května 2016

Bramborové noky na másle


( 4 porce )


500g uvařených brambor
250g polohrubé mouky
1 vejce
sůl
-
A nebo jednodušší varianta je z kupovaného bramborového těsta. V tom případě bych ale četla velmi pozorně složení. Spousta těst v prášku obsahují brambor velmi málo.


Brambory je nejlepší uvařit ve slupce večer a druhý den zpracovávat.
Pokud ale nestíháte, tak alespoň nechte vychladnout a teprve potom brambory oloupejte.
Na jemném struhadle nastrouhejte a smíchejte s vejcem moukou a solí.
-
Každá mouka jinak saje a každé brambory jsou jinak vodnaté. O velikosti vajec už raději ani nemluvím. Proto počítejte s tím, že bude možná potřeba mouku dosypat. 
Pracujte rychle, proto že čím více se s těstem budete patlat, tak tím více vám bude řídnout.



Dobře se u rodičů či babiček poohlédněte po takovéto vidličce.


Není naškodu navštívit i nějaký ten frc, bazar a nebo vetešnictví. Občas se tam takovéto vyskytnou. Zas taková starožitnost to není ;-)

Z těsta si vyválejte hada na prst tlustého a nakrájejte 2 cm široké špalíčky.
Vidličkou pomocí kolébavého pohybu rozmáčkněte kousek těsta tak, aby vyplnilo celou délku zubů.
Nebojte se přitlačit. Jen tak bude vzorek krásně hluboký a různé omáčky na něm budou držet.
-
Prstem srolujte přímo na vidličce do ruličky. Nočky
vařte v osolené vodě dokud nevyplavou. Poté je propláchněte studenou vodou a
jakmile máte všechny uvařené, tak je lehounce orestujte na trošce másla.
 - 
Pokud je chcete podávat s mákem a nebo perníkem restovat nemusíte.
Všestrannost těchto nočků je obrovská.


Dobrou chuť  ! 



Žádné komentáře:

Okomentovat