středa 6. dubna 2016

Nejlepší pečené brambory podle Hestona



Spousta z nás miluje pečené brambory jako přílohu. U nás doma, když jsem byla malá se tohle jídlo jedlo ale i samostatně. Jen tak se sklenicí mléka. Byla to naše oblíbená večeře a maso nám vůbec nescházelo. Nevím proč a kde ten název vznikl, ale můj táta tomu říkal pečené myši :-)
Jednou jsem viděla Hestona B. jak vědecky přistoupil k pečení brambor a moc mě to zaujalo.
Vyzkoušel několik odrůd, až našel tu pravou. Krásně kyprou uvnitř a přitom tak křupavou na povrchu. 
Já to až tak vědecky neberu, ale snažím se vybrat vždy ty nejlepší brambory, které jsou. Rozhodně to nedělejte z přemrzlých, měkkých a nebo naklíčených brambor.
Toto jídlo či příloha je založeno na chuti jedné základní suroviny a tak si zaslouží, aby byla co nejlepší.
Základní recept je s použitím kachního sádla a mořské soli. Já ho bohužel nemám vždy po ruce a tak klidně sáhněte po olivovém oleji.
Výborné jsou i s kmínem, hrubě mletým pepřem, česnekem a nebo jako dnes s kombinací čerstvého rozmarýnu a česneku.

brambory
kachní sádlo nebo olivový olej
mořská sůl
(bylinky, kmín a česnek)

Začněte tím, že si rozpálíte troubu na 200-230°C .
Nové brambory můžete jen důkladně omýt a uvařit i se slupkou. Ty staré oloupejte a nakrájejte klasicky na osminky a dejte vařit do osolené vody. Pokud se rozhodnu péci s kmínem, tak ho přidávám už rovnou při vaření. Po upečení není tak tvrdý ;-)
-
-
Jakmile jsou z poloviny uvařené, tak slijte vodu. Jestliže použijete kachní sádlo, tak ho dejte na plech a nechte ho minutku v troubě rozpustit.
Jestliže ale použijete oli. olej, tak ho na brambory nalijte cca 100 ml .
Vraťte pokličku na hrnec a pořádně s ním zatřeste do všech stran. Povrch brambor se naruší, nasaje tuk a po upečení krásně křupe.
-
-
Na plech si dejte pečící papír a brambory i se všemi zbytky rovnoměrně rozprostřete na plech. Ideální je v jedné vrstvě a proto nedoporučuji péct více jak jedno kilo brambor.
Pečte 30 minut , ale klidně i 1 hodinu. Záleží na troubě a hlavně jak moc je chcete mít opečené.
Každopádně je několikrát v průběhu pečení promíchejte .
Pokud se rozhodnete pro nějaké dochucení jako je česnek či bylinky, tak je nahrubo podrťte a přidejte zhruba 
5 minut před koncem pečení.
-


Dobrou chuť !

Žádné komentáře:

Okomentovat