čtvrtek 7. dubna 2016

Risotto à la France


( 2 porce )

2 hrsti rýže Arborio (kulatozrnná)
oli.olej
1 šalotka
pepř
1 litr zeleninového vývaru
150 ml  suchého bílého vína
1 hrst zelených francouzských fazolek
4 plátky pancetty
2 hrsti nastrouhaného parmazánu
malý oříšek másla

Klasické Italské risotto milujeme na všechny způsoby. Základ je vždy stejný a pak se fantazii meze nekladou. Stejně tak se můžete držet receptů a dělat risotta přesně podle starých Italů.
-
Nebojte se, že se z tak malého množství nenajíte. Rýže během vaření nabude a společně s parmazánem vás na dlouho zasytí.
Nebudete si ale vůbec připadat přecpaní a na několik hodin úplně nepoužitelní ;-)


Na pánev si dejte trošku olivového oleje a orestujte na něm do sklovata šalotku.
Přisypte suchou rýži a minutku opečte.


Teď se už od pánve nesmíte hnout. Risotto potřebuje péči, lásku a neustálé míchání.
Rýži podlijte vínem a jakmile se odpaří přidávejte neustále po naběračce zeleninového vývaru, dokud rýže nebude al dente.
Risotto by rozhodně nemělo být rozvařené. Zrníčka jsou pevná, ale uvařená . Krémovitost risottu dodává škrob z rýže, parmazán a máslo.
Jakmile je rýže napůl hotová, tak můžete přidat fazolky pokrájené na cca 2 cm kousky.
Na druhé pánvi si opečte plátky pancetty krásně do křupava a nechte si je stranou na dokončení jídla.
Až bude rýže tak akorát, odstavte risotto z plamene a vmíchejte parmazán a máslo.
Trošku sýru si nechte na ozdobu a hotový pokrm dokončete opečenou pancettou a oli.olejem .

Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat