středa 20. dubna 2016

Sladkokyselé vepřové s rýží a brokolicí na páře


( 2 porce )

200 g  vepřového masa (kýta, plecko, kotleta ...)
olej
1 vejce 
1 lžička rýžové mouky
2 lžíce světlé sojové omáčky
-
1/2 brokolice
rýže Basmati
-
3 stroužky česneku
 2 cm čerstvého zázvoru
2 lžíce palmového (třitinového) cukru
1 lžíce rajčatového protlaku
rybí a sojová omáčka 
1/2 lžičky škrobu
trošku vody
rýžový ocet
(sezamový olej, sriracha omáčka)
sezamová semínka



Vepřové maso si nakrájejte na tenké nudličky a smíchejte s vejcem, rýžovou moukou a sojovou omáčkou. Těstíčko by nemělo být nějak husté. Spíše by mělo připomínat řídké palačinkové.
Maso do této směsi naložte ideálně přes noc, ale pokud nestíháte, tak aspoň na dopoledne.
-
Rýži a brokolici si uvařte na páře. Já používám parní hrnec a vodu malinko osolím mořskou solí.
Pokud parní hrnec nemáte, tak brokolici můžete napařit v rendlíku na pařáčku co je na knedlíky a rýži podusit klasickým způsobem, který najdete na každém obalu.
-
V pánvi wok si rozehřejte větší množství oleje (1 cm na dně) do kterého dáte maso smažit.
Restujte cca 5 minut a poté jeden kousek ochutnejte. Většina mas je touto dobou už měkká.
Děrovanou naběračkou maso vyjměte ven a přebytečný tuk slijte. Zhruba jednu lžíci tuku si tam ale nechte a na něm opečte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor.
Obojí zpěňte a přisypte palmový či třtinový cukr. Nechte malinko zkaramelizovat a přidejte tekutou směs, kterou si vyrobíte z vody, raj.protkalu, škrobu, rýž.octa, rybí a sojové omáčky.
Kdo má rád přidá chilli papričku a nebo trochu sriracha omáčky.
Chvilinku provaříte a vložíte zpět maso. Pokud by směs vyla příliš hustá přidáte malinko vody.
Do už odstavené pánve se už jen přidá pár kapek sezamového oleje.
-
Sezamovým semínkem posypte jídlo až na talíři těsně před podáváním.


Mám pro vás ještě jeden tip. Jestli doma máte čerstvý ananas, tak přidejte pár kousku v době, kdy karamelizuje cukr ve woku.
A pokud máte zrovna otevřenou plechovku ananasu, tak použíjte i trochu sladkého nálevu. Vyměňte ho za vodu ve které se rozmíchává protlak a ostatní suroviny.

Dobrou chuť  ! 

Žádné komentáře:

Okomentovat