úterý 26. dubna 2016

Zelńačka z jednoho hrnce



( 4-6 porcí )


Jistě si říkáte proč z jednoho hrnce ?
Odpověď je jednoduchá. Klasický postup při vaření této polévky je, že se vaří zvlášť zelí, brambory i jíška. Já osobně nejsem milovníkem mytí nádobí a tak jsem si zvolila jiný postup, který spolehlivě funguje.
Zelí se vařívalo odděleně od brambor z toho důvodu, že v kyselé vodě se brambory ne a ne uvařit.
A jíška, ta se přidávala až nakonec. Mouka se ale v polévce musí provařit důkladně, aby ztratila svou pachuť a nebyla na jazyku znát.
Co se týče klobásy, tak to je na vás. Já osobně preferuji bez papriky a kousky špeku uvnitř.
Papriku mám přímo z Maďarska a tak mi jí stačí jen dvě polévkové lžíce. Pokud máme jen takovou tu nahnědlou z obchodu, tak jí dejte více.

Nejdříve je ale potřeba si vše nachystat.

sádlo
2 cibule
 2 klobásy 
1 lžičku celého kmínu
2 bobkové listy
5 kuliček Nového koření
pepř , sůl
2 lžíce sladké mleté papriky
3 lžíce hladké mouky
1,5 až 2 litry studené vody
4 velké brambory
500g sterilovaného bílého zelí
1 malá zakysaná smetana (jogurt 10%)
(cukr, petrželka)


Klobásu na kolečka a cibuli nadrobno si orestujte na rozpáleném sádle. Jakmile je cibulka opečená (ne spálená) do hněda, tak přidejte sladkou papriku.
Paprika musí nasát tuk, aby dokonale pustila všechnu barvu.
Stačí orestovat 10-15 vteřin a hned nasypte i mouku. Vytvoří se vám krásná papriková jíška, kterou chvilinku zasmahněte. Nemusíte se už bát, že vám paprika zhořkne.
Vše zalijte studenou vodou a dobře rozmíchejte. Vložte brambory na kostičky a všechno koření.
Vařte přibližně deset minut dokud brambory nezměknou.
Mezi tím si připravte zelí.
Můžete ho propláchnout vodou, ale já mám raději, když veškerá šťáva jde do polévky.
Zelí si každopádně na několikrát překrojte, ať netaháte z polévky dlouhá vlákna zelí.
Když jsou brambory tak akorát přidejte i zelí a vařte cca 10 minut. Zelí bude uvařené, ale přesto krásně na zkus. 
Pokud máte rádi v polévce smetanu, tak ji přidejte společně se zelím. Jestli ale máte rádi až kopeček na talíři, tak si ji nechte až na servírování.
Na závěr ochutnejte. Případně dosolte, dopepřete a můžete přidat i trochu cukru.
Já ho dávám pouze, když vím, že budou jíst i děti.
Kdo má rád polévku pikantní, muže v průběhu přidat chilli papričku či do základu použít trochu pálivé papriky společně se sladkou.

Podávejte s chlebem a ozdobit můžete třeba petrželkou.

Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat