pondělí 23. května 2016

Marinády na grilování

GRILUJEME


V tomto albu budete postupem času objevovat různé druhy marinád na masa, ryby, sýry, zeleninu a jiné.
Při grilování se držte jednoduchých pravidel, jako je nenaklepávat maso, nedávat oleje víc než je nezbytně potřeba a hlavně, NEKUPUJTE hotové směsi na naložení masa. Platíte pouze předraženou cenu za více jak 50% podíl soli a glutamátu v jednom malém sáčku !
Raději si namíchejte svou vlastní směs, do které si dáte vše co vám chutná ;-)


Vepřová krkovice na pivu, hořčici a bylinkách



1 kg vepřové krkovice
3 lžíce dijónské hořčice
sůl, pepř
1 lžička červené papriky
3 lžíce oleje
250 ml světlého piva
čerstvé bylinky
( rozmarýn, petržel, tymián )
2 stroužky česneku

Maso nakrájejte na plátky ne tenčí než 1 cm. Rozhodně maso nenaklepávejte ! 
Plátky důkladně obalte v marinádě a nechte minimálně půl dne odležet v lednici.






Bůček na Asijský způsob



1 kg vepřového bůčku
1 lžíce melasy
3 lžíce rýžového octa
3 lžíce světlé sojové omáčky
3 lžíce teriyaki omáčky
3 stroužky česneku
3 cm čerstvého zázvoru
1 stonek citrónové trávy
pepř 
sriracha omáčka (kayenský pepř)
3 lžíce oleje

Vepřový bůček kupte raději více libový a bez kosti. Nakrájejte ho na plátky něco mezi 0.5 - 1 cm .
V hmoždíři si podrťte citrónovou trávu, česnek a zázvor. Přidejte zbytek surovin a ještě několik minut
drťte paličkou.
Naložené maso nechte několik hodin odležet v lednici a poté grilujte ideálně na kameni.
Maso krásně karamelizuje a díky tenkému krájení je rychle hotové.







Kuřecí v medovo-hořčičné marinádě s bylinkovým olejem




4 kuřecí prsa 

3 vrchovaté lžíce krémžské hořčice 
1 vrchovatá lžíce medu 
3 lžíce vody 
čerstvé bylinky (tymián + bazalka)
pepř a sůl 
1 stroužek česneku 
3 lzice olivového oleje


Prsa rozkrojíme poledně šikmo na tři plátky. 
Čerstvé bylinky utřeme v hmoždíři s česnekem, soli a olejem. Med vyšleháme s vodou a později i s hořčicí. Přidáme olej, pepř a dokonale opatláme všechno maso. Maso nechte naložené minimálně půl dne.







Krkovička MEXICO 


1kg krkovice bez kosti
2 lžičky uzené sladké papriky
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce rajčatového protlaku / 3 lžíce kvalitního kečupu
1 lžička drceného římského kmínu
sůl
pepř
chilli vločky
čerstvý koriandr
troška vody

V míse kde budete marinovat maso si rozmíchejte mletou uzenou papriku s olejem. Pokud chcete, aby paprika pustila všechnu barvu co má, tak ji musíte dopřát dostaveníčko s olejem. Ideálně teplým, ale i tak vám vše krásně obarví.
Dále přidejte zbylé ingredience a česnek utřete se solí a koriandrem. Pokud nemáte hmoždíř, tak česnek utřete a koriandr posekejte opravdu na jemno.
Měla by vám vzniknou spíše hustá pasta, kterou jen malinko nařeďte vodou. Maso by nemělo plavat a marináda by měla vystačit na obalení každého plátku.
Dobře vmasírujte do masa a nechte odležet v lednici ideálně přes noc.
Kolik chilli a zda vůbec dáte, záleží jen na vás ;-)


4 komentáře:

  1. no tak ten bůček je samá chuť vypadá luxusně palec nahoru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říct, že je opravdu výborný. Soused chtěl spíš krkovičku, proto že se bál toho všeho aromatického na bůčku, ale nakonec krkovičku nejedl a odcházel s receptem na Asijský bůček ;-)

      Vymazat
  2. Dobrý den, mohu se zeptat, z jakého důvodu se maso nemá naklepávat? Děkuji Alena

    OdpovědětVymazat
  3. To si budu muset někde uložit na příští grilovací sezónu, díky za parádní tipy. My právě s grilováním začali teprve letos. Dřív jsme bohužel neměli gril a vlastně ani kde grilovat. Letos se to ale konečně změnilo. Jen jsem si říkala, že na příští léto by se celkem hodilo i nějaké to příslušenství na grilování. Jak to tak ale vidím, tak to objednáme tady odtud - https://www.avenberg.cz/k93-grilovani Právě od nich máme i náš gril. :)

    OdpovědětVymazat