úterý 17. května 2016

Luxusní smetanové brambory


( 4 - 6 porcí )

1.5 kg brambor
250 ml smetany 33%
sůl
čerstvě mletý pepř
snítka čerstvého tymiánu
200 g sýru  (ementál, gouda, parmazán, gruyére, cheddar ...
anebo jejich kombinaci)
200g šunky od kosti 
2 vejce
1 lžíce másla

Toto jídlo pochází z Francie z oblasti Dauphine a první zmínky o těchto gratinovaných bramborách jsou již z roku 1788. Dříve to byl jen prostý recept z brambor a smetany. Později se přidal i sýr a vejce. Je mnoho variant jak tyto brambory připravit. Můžete je obohatit bylinkami, šunkou, cibulkou či pažitkou. 
Protože je toto jídlo především o bamborách, tak vyberte opravdu nějaké dobré.
Nakrájejte je na plátky maximálně 3 mm silné. Pokud máte doma mandolínu a nebo jiné struhadlo, které vám udělá plát 1 mm, tak ho použijte.
Protože nějakou chvilku to zabere, dávejte plátky brambor rovnou do mísy s vodou.
Zabráníte tak černání brambor a nepěknému vzhledu celého jídla.


Ve větší míse si smíchejte smetanu, utřený stroužek česneku, vejce, bylinky pepř a celkem poctivě osolte. Brambory dost soli natáhnou a výsledný pokrm by mohl být nedosolený.
Dále přidejte nahrubo nastrouhaný sýr.


 Je dobré, když použijete třeba tři druhy sýrů. Stačí koupit 70g od každého a to si pak můžete dopřát opravdu kvalitu. Za takový kousek nezaplatíte moc a na chuti je to pravdu znát ;-)
Brambory sceďte a dobře osušte. Já dávám do salátové odstředivky utěrku a brambory tak krásně po pár otočení vysuším.


Smetanu, brambory a ostatní suroviny dobře promíchejte. 
Zapékací misku si vymažte oříškem másla a začněte skládat brambory. Jednotlivé vrstvy prokládejte šunkou od kosti, kterou si pokrájejte na drobné kostičky.
Smetanové brambory mají tak jemnou chuť, že třeba uzené či slanina jsou moc výrazné.
Poslední vrstvu brambor pořádně přitiskněte, ať mezi bramborami není moc volného místa a dejte zapéct.


Troubu si předehřejte na 150-160°C a pečte 45 minut. Pokud jsou na povrchu moc světlé, tak na posledních pár minut zvyšte teplotu na 200°C .

Pokud vynecháte šunku a bylinky, vytvoříte tak výbornou přílohu k různým pokrmům.
Doporučuji nechat téměř vychladnout a poté krájet na úhledné kostky, které se nerozpadají.
Těsně před podáváním stáčí jen krátce zprudka ohřát, tak aby se nevysušily.




Dobrou chuť  !




Žádné komentáře:

Okomentovat