čtvrtek 26. května 2016

Svíčková na smetaně



( 4 - 6 porcí )

1 - 1.5 kg hovězího masa (svíčková, falešná svíčková, zadní, špička ..)
150 g kořenové petržele (1 ks)
250g celeru (1/2 hlavy)
350g mrkve (3 ks)
150g cibule (2 ks)
6 kuliček Nového koření
10 kuliček celého pepře
4 bobkové listy
olej/sádlo
sůl a pepř
tymián
200 ml šlehačky 33%
citrón
cukr


Svíčková na smetaně je tradiční český recept. Přesto není přesně dáno, jak ji připravovat. Někdo dává hořčici, někdo ocet a někdo tymián. I poměr kořenové zeleniny se často mění.
Co kuchař to jiná chuť a já vám ráda prozradím ten můj.
Není důležité, zda je maso přímo ze svíčkové, ale já raději falešnou. 
Není to jen o ceně, ale i o chuti. Spousta lidí maso špikuje. Můj muž to nemá rád a tak ho vynechávám. Pokud zvolíte jako úpravu masa dušení, není ani potřeba. Jestli že chcete ale maso se zeleninou péct, tak je lepší maso prošpikovat špekem. Nebude tak vysušené a opečený špek i v základu má rozhodně lepši chuť, než ten uvařený.
Další rozpor je tymián. Ti co dávají do základu hořčici ho většinou vynechají. Já si ale svíčkovou bez tymiánu nedovedu představit.
Je úplně jedno, zda použijete sušený a nebo čerstvý. Pokud máte na zahrádce čerstvý, tak není co řešit.
Brusinky a terčík z citrónu se šlehačkou na mém talíři rozhodně nenajdete.
Šlehačka je už v omáčce a brusinky mi chuť kazí. Chutná to potom jako trošku lepší jídlo ze Švédského obchodu s nábytkem.
-
Nejprve si tedy očistěte zeleninu. Pokrájet ji můžete třeba na půl kolečka a cibuli na čtvrt kolečka. Nemusíte nějak najemno, proto že stejně omáčku rozmixujete.
Na tuku si nejprve opečte maso, které jste odblanili a řádně okořenili solí a pepřem. 
Maso zprudka opečte ze všech stran a dejte ho stranou.



Pokud je potřeba, tak přidejte tuk a velmi zprudka orestujte kořenovou zeleninu. Po cca 5 minutách přidejte i cibuli, Nové koření, celý pepř a bobkový list. 
Opečte pěkně do tmavohněda. Výsledná barva celé omáčky závisí na tom, jak se vám povede základ.


Maso vraťte k zelenině a přidejte lžičku sušeného tymiánu. Podlijte 1 litrem vody a přiklopené pokličkou duste na mírném plameni 2 - 3 hodiny. V polovině dušení maso otočte a popřípadě dolijte vodou.
Nebo můžete ušetřit čas a vše vrazit do papiňáku. Maso se uvaří cca za 1.5 hodiny, Hodně záleží na tom co to bylo za starou krávu ;-)



Uvařené maso dejte stranou od zeleniny a vyberte bobkové listy a co nejvíce celého koření. 
Přidejte přibližně půl litru vody a omáčku projeďte tyčovým mixérem.
Omáčky je dost, ale pokud by jste chtěli více omáčky, budete muset více naředit a zahustit moukou.
Já ale mouku vůbec nedávám, protože zelenina to zahustí sama a mouka vám nevezme chuť.
Rozmixovanou zeleninu propasíruji přes sítko a přivedu k varu. Vmíchám šlehačku která se musí 15 minut provařit, aby vás omáčka neprohnala a dochutím solí, cukrem a nebo citrónovou šťávou.
Záleží jak máte svíčkovou rádi.


Jako přílohu zvolte houskový knedlík, Karlovarský a nebo klasický kynutý.


Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat