( cca 60 ks )
250 ml mléka / 230 ml vody + 2 lžíce sušeného mléka
1 celé vejce
65 g cukru krupice
50g rozpuštěného másla
špetka soli
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
1/2 kostky droždí
-
NÁPLŇ:
tvaroh z kostky
1 žloutek + sníh
50 g cukru moučka
2 lžíce rumu
rozinky
-
1 vejce + mléko
-
DROBENKA:
DROBENKA:
mouka, cukr, máslo
-
voda, cukr, rum
Těsto můžete zadělat jak z mléka, tak i z vody. Byla mi udělena rada, že z vody je těsto nadýchanější.
Vyzkoušela jsem poprvé a uvidíme zítra, jak budou chutnat i druhý den ;-)
Vyzkoušela jsem poprvé a uvidíme zítra, jak budou chutnat i druhý den ;-)
-
Z droždí a části cukru a mléka udělejte kvásek, který necháte dvacet minut nabublat v hrnečku.
Pak už stačí smíchat všechny mokré přísady a k nim cukr s moukou.
Dobře propracované těsto (ručně, robot, pekárna) které kynulo 1- 1.5 hodiny dejte na vál.
Cukrářskou kartou a nebo lžící rozdělte těsto na jednotlivé porce.
Cukrářskou kartou a nebo lžící rozdělte těsto na jednotlivé porce.
-
Tvaroh si vyšlehejte se žloutkem, cukrem, rumem a sněhem, který si vyšleháte z bílku se špetkou soli.
Sníh opatrně zapracujte , aby příliš nepadl. Tvarohová náplň je krásně jemná a není cítit po škrobu tak jako když se použije pudinkový prášek.
Náplň je ideální dát do cukrářského pytlíku. Koláčky jsou opravdu malé a lžičkou by jste si zbytečně
upatlali ruce i těsto.
Do každého koláčku vložte jednu rozinku, kterou je potřeba namočit ideálně na několik hodin do rumu.
Do každého koláčku vložte jednu rozinku, kterou je potřeba namočit ideálně na několik hodin do rumu.
-
Jedno celé vejce si rozšlehejte společně s trochou mléka. V této směsi namočte koláček horní stranou a hned ho otiskněte do misky kde máte udělanou drobenku.
Otočte spojem dolů a položte na plech s pečícím papírem.
Koláčky se pečou při teplotě 180°C přibližně 20 minut. Velmi ale záleží na vaší troubě a tak si nastavte minutku na čtvrt hodiny a první dávku hlídejte. V mé troubě peču přesně 23 minut ;-)
-
Okamžitě po vytažení z trouby namočte spodní stranu koláčku do směsi vody, cukru a rumu.
Koláčky vám tak déle vydrží vláčné .
Na závěr už jen stačí pocukrovat a vychutnávat.
Dobrou chuť !
Žádné komentáře:
Okomentovat