pátek 27. května 2016

Svatební tvarohové koláčky


( cca 60 ks )


250 ml mléka / 230 ml vody + 2 lžíce sušeného mléka
1 celé vejce
65 g cukru krupice
50g rozpuštěného másla
špetka soli
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
1/2 kostky droždí
-
NÁPLŇ:
tvaroh z kostky
1 žloutek + sníh
50 g cukru moučka
2 lžíce rumu
rozinky
-
1 vejce + mléko
-
DROBENKA:
mouka, cukr, máslo
-
voda, cukr, rum


Těsto můžete zadělat jak z mléka, tak i z vody. Byla mi udělena rada, že z vody je těsto nadýchanější.
Vyzkoušela jsem poprvé a uvidíme zítra, jak budou chutnat i druhý den ;-)
-
Z droždí a části cukru a mléka udělejte kvásek, který necháte dvacet minut nabublat v hrnečku.
Pak už stačí smíchat všechny mokré přísady a k nim cukr s moukou.
Dobře propracované těsto (ručně, robot, pekárna) které kynulo 1- 1.5 hodiny dejte na vál.
Cukrářskou kartou a nebo lžící rozdělte těsto na jednotlivé porce.
-
Tvaroh si vyšlehejte se žloutkem, cukrem, rumem a sněhem, který si vyšleháte z bílku se špetkou soli.
Sníh opatrně zapracujte , aby příliš nepadl. Tvarohová náplň je krásně jemná a není cítit po škrobu tak jako když se použije pudinkový prášek.
Náplň je ideální dát do cukrářského pytlíku. Koláčky jsou opravdu malé a lžičkou by jste si zbytečně 
upatlali ruce i těsto.
Do každého koláčku vložte jednu rozinku, kterou je potřeba namočit ideálně na několik hodin do rumu.
-
Jedno celé vejce si rozšlehejte společně s trochou mléka. V této směsi namočte koláček horní stranou a hned ho otiskněte do misky kde máte udělanou drobenku.
Otočte spojem dolů a položte na plech s pečícím papírem.
Koláčky se pečou při teplotě 180°C přibližně 20 minut. Velmi ale záleží na vaší troubě a tak si nastavte minutku na čtvrt hodiny a první dávku hlídejte. V mé troubě peču přesně 23 minut ;-)
-
Okamžitě po vytažení z trouby namočte spodní stranu koláčku do směsi vody, cukru a rumu.
Koláčky vám tak déle vydrží vláčné .
Na závěr už jen stačí pocukrovat a vychutnávat.


Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat