pátek 17. června 2016

Bombajské brambory - VEGE


( 2 porce )


4 - 6 vařených brambor ve slupce
4 velká rajčata
1 velká červená cibule
svazek koriandru
1 chilli paprička
3 stroužky česneku
3 cm zázvoru
-
1 lžička celého římského kmínu
1 lžička hořčičného semínka (bílé/černé)
1/2 lžičky kurkumy
1/2 lžičky mletého koriandru
1/2 lžičky Garam masala
sůl a pepř
olej / Ghí
( citrón )


Tyto brambory jsou v podstatě kari. Ne každé totiž musí mít omáčku. Kdo začíná s Indickou kuchyní, tak tento recept je pro něho ideální.
Důležité je, aby se všechno sušené koření probudilo v horkém oleji. Pokud neseženete třeba celý římský kmín, tak můžete dát i mletý, jen je potřeba smažit kratší dobu.
Hořčičné semínko je to klasické co dáváte do nakládaných okurek. Jestliže seženete to tmavé, tak jedině dobře. Je štiplavější a chuťově výraznější.
Garam masala je směr koření, tak jako kari. Najdete v něm spoustu druhů voňavého koření a dá se koupit přímo v malých mlýncích na koření. Je to praktické, proto že když není pomleté dopředu, tak si lépe udrží svou vůni.
-
Dál už budete potřebovat jen běžné věci k sehnání. 
Cibuli si pokrájejte nadrobno a rajčata spařte, oloupejte a zbavte semínek.
Chilli papričku můžete dát jak čerstvou, tak i sušenou a nebo pastu.
Zázvor s česnekem si podrďte a nebo nastrouhejte najemno.
-
Brambory si uvařte tak do 3/4 . Nechte vychladnout a nakrájejte na čtvrtky. Budou se ještě dodělávat na pánvi a tak je to lepší. Mohlo by se vám totiž stát, že vám nakonec vznikne bramborová kaše.
-
Do větší pánve si dejte olej a všechno suché koření. Zprudka orestujte a přidejte cibuli, česnek, chilli a zázvor. K opečené cibuli dejte brambory a několik minut společně opékejte, aby se na bramborách udělala krásná kůrka.
Jakmile jsou brambory úplně měkké, můžete přidat na proužky rajčata a už jen krátce prohřát.
Zasypte natí z koriandru a dochuťte solí a pepřem.
Já osobně zakápnu ještě trochou citrónu, ale to záleží na vaší chuti.


Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat