sobota 25. června 2016

dort MIRROR s ovocem a krémem mascarpone






Recept na tento dort je zdánlivě složitý. Není tomu tak ;-)
Jen je potřeba si ho jednou zkusit, nakoukat pár videí a uklidnit se.
Zvládli to jiní, zvládnu to taky !
Recept na piškot je můj a krém jsem si částečně upravila taktéž. Poleva je ale původní recept od jedné velmi šikovné paní z Ruska. 
Pokud vynecháte z receptu mascarpone, tak máte množství na dort o průměru 15 cm. 
Pokud ale přidáte 500g mascarpone, tak spolehlivě naplníte dortu o velikosti 22 cm.
Záleží jen na vás co si dortu dáte. Jestli domácí lučinu, šlehačku a nebo ovocné pyré. Každopádně nevynechejte žloutkový základ. To dělá tu chuť o kterou rozhodně nechcete přijít !
-
Určitě vám pomůžou videa této paní
https://www.youtube.com/watch?v=xC4Z1mHfq0I
https://www.youtube.com/watch?v=-Qn4VNrhTaM


Piškot:


3 vejve
80 g cukru
90g hladké mouky

Vejce si vyšlehejte do pěny a na dvakrát zašlehejte i cukr. Pěna zpevní a vy opatrně metličkou vmíchejte prosátou hladkou mouku. 

Ovocné pyré:


200 g ovocného pyré
50 g cukru
10 g škrobu
10 g želatiny

Ovocné pyré svařte s cukrem a škrobem. Do částečně zchladlého, přidejte želatinu a nalijte na upečený piškot.

Krém:


250 ml mléka
200 ml šlehačky 33- 35% 
500g mascarpone
60 g žloutků
80 g cukru
50 g másla pokojové teploty
15 g kukuřičného škrobu
10 g želatiny
kůra z citrusu

Cukr se škrobem důkladně promíchejte a přidejte i žloutky. Za stálého míchání přilívejte svařené mléko a důkladně prošlehejte. Vraťte znovu na sporák a celou vaječnou směs svařte do konzistence pudinku. Poté vmíchejte nabobtnalou želatinu a důkladně míchejte, než se úplně nerozpustí.
Do částečně zchladlé směsi zašlehejte máslo a opatrně promíchejte se šlehačkou, kterou si vyšlehejte tak napůl.
-
Dort dejte na 5-8 hodin do mrazáku. Teprve tehdy bude připravený k polévání polevou.

Poleva mirror :


50 g vody
70 g salko
100 g glukózy
100 g cukru
100 g bílé čokolády
10 g želatiny

Vodu, glukózu a cukr svaříme do rozpuštění cukru a od vykypění vařte 3-5 minut za teploty 103 °C.
Přidáme k ostatním surovinám a při 60 °C vmícháme i nabobtnalou želatinu.
Projedeme tyčovým mixérem a popřípadě obarvíme 2 g práškové barvy.
Podle Ruského originálu receptu necháme zchladnout na 32 - 35 °C a poleva je připravena k polévání. Mě se ale osvědčilo polévat polevou při vyšší teplotě. Lépe se roztékala a nedělala vlny.



Jako BONUS mám pro vás fotku úžasného dortu s Mirror polevou od
Aleny Olejníkové. Náplň má z dušených jablek s karamelovou pěnou.



Žádné komentáře:

Okomentovat