neděle 24. července 2016

Salát z červené řepy " KARTÁČ "




Tento salát je výborný dobře vychlazený. Je to hotový balzám na vaše střeva.
Je v něm nakombinovaná jak syrová, tak i vařená zelenina (vláknina) . Výborně působí jako kartáč na střevní stěny, kde už máte několik hodin natrávené maso, které je živná půda pro vznik rakoviny tlustého střeva. Pokud máte již nějaké problémy a máte naordinovanou bezezbytkovou dietu, je potřeba uvařit veškerou zeleninu a vynechat hrášek, který je taktéž v salátu. 
-
4 ks červené řepy
1 větší mrkev
1 plechovka sterilovaného hrášku
150 g feta sýru
oliv.olej
sůl
pepř
cukr
citrónová šťáva / ocet

Pokud nechcete mít červené ruce ( po jednom umytí nádobí ve dřezu barva zmizí ) , tak si připravte chirurgické rukavice. Řepu dejte vařit do osolené vody. Při propíchnutí špičkou nože by měla být uvařená asi jako brambory na vánoční salát. Řepu nechte vychladnout a sloupněte slupku.
Na hrubém struhadle nastrouhejte jak řepu, tak i syrovou mrkev. Přidejte hrášek z plechovky bez nálevu a důkladně promíchejte se solí, pepřem, cukrem a notným množstvím olivového oleje.
Podle chuti přidejte i citrónovou šťávu. Já osobně dávám ocet, ale ten je více agresivní na žaludek než citrón. Záleží tedy na vás co preferujete.
Nechte v lednici nejméně hodinku odležet. Ochutnejte a popřípadě dokořeňte. Někdy se stane, že řepa natáhne sůl i citrón a salát je málo dochucený.
Na talíři salát posypte nadrobeným feta sýrem. 
Feta je méně slaná, než balkánský sýr. Proto tedy pokud se vám nepovede sehnat feta sýr (Lidl) ,
tak méně osolte a častěji při přípravě ochutnávejte.


Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat