pondělí 25. července 2016

Celerové placičky s kuřecím masem a bazalkou


( 4 porce )


Tyto placičky se u náš ujaly v období detoxu a tak trochu jsme si je upravili k obrazu svému. Možná se ptáte, proč je v receptu škrob, ale věřte, že jen tak zůstanou šťavnaté a nebudou se rozpadat.
Dochutit si je můžete různě, ale po všech experimentech jsme zjistili, že nejlepší je hrst čerstvé bazalky ;-)
Nejsem vůbec milovník celeru. Syrový ho vůbec nemusím a ve vánočním salátu s ním hodně bojuji. Tyto placičky, ale naprosto zbožňuji. Při smažení a i díky odležení v lednici ztratí svou palčivou chuť.
Nebudete potřebovat moc surovin a přesto si pochutnáte.
-
500g kuřecího masa (prsa, stehení řízek)
300g celeru 
hrst čerstvé bazalky
1 vrchovatou lžíci škrobu (bram./kukuř.)
2 vejce
sůl a pepř
1 vrchovatá lžíce hladké nebo kukuřičné mouky
olej na smažení
-
Nejprve si na jemném struhadle nastrouhejte celer a postupně přidejte všechny ostatní suroviny. Pokud použijete kukuřičnou mouku, tak máte báječný bezlepkový recept.
Maso si pokrájejte na menší kousky a v robotu rozkutrujte na jemnou hmotu (jako tatarák).


Zapracujte k celeru a nechte půl hodiny v lednici odležet. 
Rozehřejte olej na pánvi a můžete začít smažit. Placičky není potřeba dávat odkapat na ubrousek. Vůbec totiž nenasají přebytečný olej.
Lžící naberte hmotu a na pánvi tvarujte placičky cca 0.5 cm silné. S tvarem si vůbec nedělejte starosti. Výborně se vám to bude dělat, když druhou stranu lžíce lehce namočíte do oleje na pánvi. Směs se vám potom nebude na lžíci tolik lepit a práce vám půjde od ruky.
Jako přílohu můžete zvolit vařené brambory, kaši a nebo i zeleninový salát.
Výborné jsou s jogutovým dipem (bílý jogurt, majonéza, citrón, sůl, pepř)




Dobrou chuť  !

3 komentáře: