čtvrtek 15. září 2016

Burek se špenátem


( 4 ks )


400g hladké mouky s vysokým obsahem lepku
4 g soli
1 vejce "M"
60 ml oleje
175 ml vody (70°C)
-
máslo na potírání
-
listový špenát
cibule
česnek
tvaroh
zakysaná smetana
sůl a pepř





Do mísy dejte veškeré suroviny na těsto a zpracujte do kompaktní koule. Tu nejméně 10 minut musí hníst dokud nebude těsto měkounké a pružné.


Poté ho rozdělte na dva kusy. Vytvořte z nich placky a ty obalte v oleji.
Každou zvlášť zabalte do potravinářské fólie a nechte 30 minut na lince odležet.




Mezi tím si můžete připravit náplň.
Jestliže použijete zmrazený špenát, tak ho nechte povolit a přebytečnou vodu odstraňte.
Na pánvi s trochou oleje osmahněte dosklovata cibuli s plátky česneku. Přidejte špenát a krátce ho prohřejte. Nadrobte tvaroh a vmíchejte i zakysanou smetanu. Nezapomeňte osolit a opepřit. Náplně není v burku tolik, tak je potřeba ji nachutit o trochu víc.



Jeden kousek těsta si vybalte a ideálně přímo na stole začněte dlaněmi roztahovat do stran. Pomozte si i hřbety rukou. Když už má kolo těsta cca 50 cm v průměru, položte ho znovu na stůl a začněte kolem dokola po kouscích vytahovat směrem k okrajům stolu.
těsto si pokapejte rozpuštěným másle a na okraj dejte špenátovou náplň. 


Rolujte od okrajů směrem ke středu. Až budete přibližně v polovině, tak těsto srolujte jen ze dvou stran.Vniknou vám tak dva válečky, které jsou na bocích spojené. Nožem tenké těsto prořízněte a budete mít dva válečky na dva burky.
Stočte je do patřičného tvaru, dejte na plech s peč. papírem a pokapejte máslem.
Burky se pečou na 200°C přibližně 20 minut.






Dobrou chuť  ! 

4 komentáře:

  1. nádhera, moc mě to láká, N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkuste. Nezabere to více jak hodinku a půl. Náplně můžete udělat různé. S mletým masem, zelím,slaným tvarohem .... a nebo na sladko 😉

      Vymazat
  2. Gabčo, nádhera, jen já zase nechápu to rolování... :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, že to není úplně srozumitelné. Ideální by bylo nějaké video. Prostě roluješ dokola a přibližně v polovině rolování už roluješ jen dvě protilehlé strany. Když se téměř potkají, tak se prořízne těsto a na dvou místech se had rozřízne. Vniknou tak dva stejné hady, které jen smotáš.
      Pokud je to stále nesrozumitelné, tak prostě náplň dej na dvě protilehlé strany a roluj z obou stran. Až budou těsně u sebe tak těsto prořízni a smotej dva burky.
      Až budu dělat příště, tak natočím video ;-)

      Vymazat