pondělí 12. září 2016

Paella à la Valenciana


                      
                       (4 - 8 porcí)                          




Kuřecí paličky
Králičí maso 
olivový olej
1 velká cibule
1 stroužek česneku
2 dcl bílého suchého vína
kuřecí vývar
6 hrstí rýže (kulatozrnná)
1 červená paprika (kápie)
1 stonek řap. celeru
sušená slanina nebo klobása chorizo
1 plechovka velkých bílích fazolí
1 hrnek mraženého hrášku
bylinky (petržel, rozmarýn, tymián)
1 lžička uzené papriky
šafrán nebo 1/2 lžičky kurkumy
2 lžíce rajčatového protlaku
sůl a pepř


Paella je jedním ze symbolů města Valencia a celého tamního regionu. Existuje spousta variant tohoto pokrmu, avšak míchání kuřecího masa s vepřovým a k tomu ještě plody moře se jedí spíše ve vnitrozemí a na severu Španělska.
Paella nemá jeden originální recept, kterého by jste se měli držet.
Ve Valencii se ale drží čtyř základních věcí - kuřecí, králičí, fazole a hlemýždi.
Bylo to původně jídlo chudých námořníků na jihu země a nejdůležitější na celém jídle je rýže. Ta se neproplachuje a škrob z ní celé jídlo zahustí.
Paella je velmi podobná rizotu nebo pilafu. Ovšem není tolik krémová a lepivá.
Nejlépe by se měla paella vařit z kulatozrnné rýže, ale ač mám ráda rizoto jak se má krémové, tak u paelly mě to moc nechutná. Mám raději konzistenci pilafu a tak používám rýži basmati.
Španělé by se ani divili, ale nám to tak chutná.
-
Vezměte si velkou širokou pánev zvanou paellera a rozpalte si v ní olivový olej.
Na oleji orestujte osolené a opepřené maso. Dozlatova opečené maso dejte stranou a do pánve přidejte cibuli, celer, česnek a papriku. Jestliže máte klobásu či hlemýždí maso, tak ho přidejte také. Podlijte vínem a nechte odpařit alkohol. Zarestujte uzenou papriku, šafrát/kurkumu a protlak.
Na osobu a porci dejte 2 hrsti rýže, promíchejte a zalijte vývarem.
Opět vraťte veškeré maso (paličky nařízněte od kosti) a osolte. 
-
Nejspíš nebudete mít tak velkou poklici a tak použijte dva pruhy alobalu. Nechte na mírném plameni dusit a na posledních 5 minut posypte bylinkami, hráškem a fazolemi.
Nechte prohřát a podávejte s řezy citrónu.



Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat