1 kostka másla (250 g) = 1 sklenička (220ml)
Podle toho, kolik se rozhodnete udělat skleniček, tak si nakupte máslo 82% tuku.
Já koupila rovnou tři, proto že Ghí není nikdy dost a až zjistíte, jak se s ním vaří, budete to také dělat rovnou ve větším množství.
-
Co budete potřebovat:
máslo
hrnec se silným dnem
( litinovou plotýnku a teploměr)
misku
lžíci
cedník
gázu, papírový filtr či netkanou textílii
čisté skleničky
Postup je velice jednoduchý. Jediné co je opravdu důležité - NESPĚCHAT !
Máslo potřebuje čas a teplota při jeho přípravě se musí pohybovat v rozmezí 80 - 90°C.
Z tohoto důvodu máte plotýnku a teploměr v závorkách. Jde to i bez nich, ale jen tak budete mít jistotu, že Ghí bude mít ty správné vlastnosti.
Na sporák (plyn) dejte plotýnku na nejmenší hořák s nejmenším plamenem.
Položte hrnec se silným dnem a vhoďte máslo pokrájené na kostky. Zapněte plyn a nechte pozvolna rozpouštět.
Začne se tvořit hustá bílá pěna, kterou je třeba sbírat lžící do misky. Přípečky na dně rozhodně neškrabejte. Jedná se o bílkovinu, kterou v Ghí rozhodně nechcete.
V momentě kdy se pěna netvoří ani po zamíchání, máslo je čiré a vidíte až na dno, můžete začít slívat do skleniček. Celý tento proces zabere přibližně 30 - 45 minut.
Připravte si látku, gázu, papírovou utěrku a nebo filtr na kávu. Mě se nejlépe osvědčila netkaná textilie - trojcípí šátek z lékárny za necelou desetikorunu.
Navíc je to absolutně sterilní a nehrozí znehodnocení másla.
po přelití do skleniček vám na dně zůstanou přípečky, které jsou k ničemu. Za to pěnu, kterou jste celou dobu pečlivě sbírali si nechte třeba na dochucení omáček a nebo do pečení.
-
Ghí obsahuje spoustu vitamínů A, E, niacin a minerály sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo.
Odolává teplotě 200 - 250°C
Uplatní se zejména v teplé kuchyni(vaření, pečení, dušení, smažení), ve studené kuchyni, na mazání nebo stačí každý den lžičku pro zdraví.Nepřepaluje se, jelikož má vysoký bod zápalnosti, což více prospívá vašemu zdraví.Nemusí se uchovávat v lednici, stačí v temnu a při teplotě v rozmezí 0-20 C.Je přirozeně bezlepkový a neobsahuje laktózu.
Dobrou chuť !
Žádné komentáře:
Okomentovat