pondělí 26. září 2016

Chobotnice na řecký způsob s pečenou paprikou



500 g vařená chobotnice (chapadla)
olivový olej
1 cibule
4 stroužky česneku
2 stonky řapíkatého celeru
100 ml červeného vína (suché)
sušené oregáno
2 papriky (kápie)
1 plechovka loupaných rajčat
hrst petrželové natě
citrón 
sůl a pepř
-
bagetka

Pokud se vám podaří koupit čerstvou chobotnici, tak ji dejte do hrnce s kapkou oleje a žádnou vodou. Přiklopte pokličkou a duste. Chobotnice pustí spoustu vody ve které se uvaří do měkka.
-
Daleko jednodušeji se vám bude shánět chobotnice mražená, která je už předvařená, sloupnutá z kůže a chapadla jsou nakrájená na kolečka.
Takovouto chobotnici - dají se ale použít i kalamary a podobně, nechte pozvolna rozmrazit a propláchněte studenou vodou.


Začněte tím, že ogrilujete celé papriky až dokud nebudou mít dostatek černých puchýřů. Dejte je poté do sáčku, aby se zapařily a pak slupku bez problému oloupejte.


V nižším hrnci si rozehřejte olej a zpěňte na něm jak cibuli s řapíkatým celerem, paprikou, tak i česnek na hrubší kousky. Přidejte kousky chobotnice (nebo celé, ale maličké) a zprudka restujte. Nejlépe se na takové vaření bude hodit nerezový hrnec se silným dnem. Sice se to začne poněkud přichytávat, ale to je právě žádoucí.


Výpečky ze dna tomu dodají tu správnou chuť.
Teď je čas přidat sklenku vína. Přidaná tekutina odvaří to nejlepší ze dna, alkohol se odpaří a zůstane jen vůně, barva a chuť.
Do hrnce vyklopte i plechovku loupaných rajčat (kousky), sůl, pepř a na středním plameni duste 20 - 30 minut.
Pokud bude potřeba může přilít krapet vody.
-
Těsně před koncem ochuťte sušeným oregánem a pokud vám zbude pertželkový olej z přípravy bagetek, tak i tím. 
Na talíři pokapejte olivovým olejem, čerstvým citrónem a posypte sekanou petrželkou.




Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat