pondělí 12. září 2016

Fíkové chutney





Právě teď v polovině září je v obchodech vidět spousty zralých fíků za rozumnou cenu.
Mě osobně se povedlo koupit kus za 3.90,- 
Byly krásně velké, měkké a úžasně sladké. Pár jsme jich snědli čerstvých a ze zbytku jsem se rozhodla uvařit jemně kořeněné chutney.
-
Z tohoto množství budete mít dvě střední a nebo tři malé sklenice. Doporučuji spíše ty malé, proto že můžete dát ochutnat rodině a nebo mít skvělý dárek pro přítele.


500g (15-20 ks) zralých fíků
2 malá jablka (kyselejší a šťavnatá)
1 velká červená cibule
oliv. olej
125g třtinového cukru
120ml jablečného octa
2 cm zázvoru
1 hrst rozinek
1/4 lžičky mletého Nového koření
1/4 lžičky mletého hřebíčku
1 svitek skořice
1 a 1/2 lžičky hořčičného semínka
1 lžička soli
1 citrón

V nízkém hrnci na olivovém oleji nechte zesklovatět červenou cibuli. Přidejte k ní cukr, jablečný ocet, rozinky, sůl, koření a nakonec oloupaný zázvor pokrájený na opravdu malé kousky.
Přiklopte pokličkou a nechte 10 minut dusit. Dávejte ale pozor, aby se vám cibule nepřipálila. Plamen musí být tak akorát.
Mezi tím si pokrájejte jablka a fíky (fíky očistěte od stopek) .
-
Po deseti minutách přidejte ovoce a pokud je potřeba, tak dejte malinko vody a opět přiklopte pokličkou.
Jakmile jsou fíky a jablka měkká, tak vmíchejte kůru a šťávu z jednoho citrónu.
Chutnej odstavte a můžete plnit do sklenic.


Ty si nejlépe ve dřezu naplňte vřelou vodou a až těsně před plněním vodu vylijte. Utáhněte víčko a dnem vzhůru nechte vychladnout. 
-
Fíkové chutney se výborně hodí k výběru sýrů v kombinaci se sušenou šunkou.


Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat