1 hrnek kuskusu
2 hrnky kuřecího vývaru (voda)
svazek petržele (plocholistá)
4 velká rajčata
sůl a pepř
olivový olej
citrónová šťáva
Tento salát se dělá jak ve verzi s bulgurem, tak i s kuskusem a dokonce i s mátou.
S mátou je to ale natolik výrazné, že se mi to nehodí krom jehněčího k žádnému masu. Dá se tedy jíst jako samostatný pokrm.
S mátou je to ale natolik výrazné, že se mi to nehodí krom jehněčího k žádnému masu. Dá se tedy jíst jako samostatný pokrm.
Na Středním východě, zejména Sýrii, Palestině, Izraeli a Jordánsku je tento salát součástí Meze společně s přidáním římského salátu.
V Libanonu se používá více petržele než bulguru a kuskusu.
V Turecku je tento salát známí jako Kusir, zatímco Arméni mu zase říkají Eetch. Na Kypru, kde ho zavedli přistěhovalci z Libanonu mu zase říkají Tambouli a v Dominikánské republice Tipile.
Já ho nejraději dělám z kuskusu, proto že je to vyloženě rychlá, téměř instantní záležitost.
Spaříte ho horkým vývarem a necháte přikrytý pokličkou 5 minut nasáknout veškerou tekutinu.
Pokud nemáte po ruce vývar, tak použijte horkou vodu. Musíte ale přidat sůl a lžíci olivového oleje.
Hotový kuskus prohrabte vidličkou, aby odešla všechna pára.
Mezi tím si nakrájejte rajčata a hoooodně opravdu hodně petržele.
Mezi tím si nakrájejte rajčata a hoooodně opravdu hodně petržele.
Vše smíchejte, osolte, opepřete a zakápněte vydatnou dávkou olivového oleje a citrónové šťávy.
Chuť by měla být nakyslá a výrazná po petrželce.
Dejte vychladit a můžete podávat.
Dobrou chuť !
Žádné komentáře:
Okomentovat