pondělí 5. září 2016

Vepřový gyros




2 kg vepřového plecka
1 velká cibule
5 stroužků česneku
sušené oregáno (celý sáček)
sůl 
čerstvě mletý pepř
1/2 hrnku oleje
1/3 hrnku vody
šťáva z jednoho citrónu

Maso si nakrájejte přes vlákna. Pokud máte tenderizér na křehčení masa, tak je to ideální. Pokud ne, tak výjimečně použijte paličku na maso. Ovšem nenechte se unést a nevymlaďte z masa duši ;-)

Cibuli si oloupejte a na hrubém struhadle nastrouhejte. Ke vzniklé kašičce prolisujte česnek a přidejte i ostatní suroviny. Po přidání oleje zašlehejte metličkou do marinády i vodu a citrónovou šťávu.
Vše rázem dostane krémovou konzistenci a vy v této marinádě obalte každý kousek masa.
Dejte odležet do lednice ideálně přes noc.


Odleželé maso napíchejte na rožeň a pevně stiskněte k sobě. Největší práce je vždy s tím, aby bylo vše vyvážené a motorek na grilu se motal bez námahy. Pokud máte kliku a budete motat ručně, tak sice vyvažovat nemusíte, ale vůbec vám tu dřinu nezávidím.

Marináda by vám v míse neměla téměř vůbec zůstat a pokud ano, tak s ní můžete potírat maso mezi jednotlivými ořezy.
Jestliže máte rádi tučnější, tak vůbec neuškodí, když sem tam maso na jehle proložíte plátkem krkovice a nebo bůčku.

Pod masem topte poctivě! Zapomeňte na hžavé uhlíky. Maso musí olizovat plamínky ;-)
První ořez trvá nejdéle, ale u ostatních je průměrný mezi čas 15 minut. 



Jako přílohu můžete zvolit cokoliv. Včetně plnění do klasické housky na gyros. U nás máme ale k masu rádi salát tabouleh a pečivu se z dálky vyhnem :-D 


Dobrou chuť  !

1 komentář:

  1. Tak to je ovšem velká paráda. Mít takový pořádný gril, to je sen každého chlapa. K tomu točená 12°, co víc si přát... Já uvažuju, že si pořídíme
    gril na dřevěné uhlí z https://www.avenberg.cz/k95-grilovani-grily-na-drevene-uhli , tak by mě zajímalo, jak je to s údržbou takového velkého grilu? Jestli se to vyplatí, nebo raději koupit nějaký menší? pořád jsem na vážkách, ale do jara musím nějaký objednat, ať nemusíme chodit na grilovačku jen k sousedům.

    OdpovědětVymazat