pátek 30. září 2016

Špagetová dýně s boloňskou omáčkou


( 4 porce )




Špagetová dýně je druh u kterého vnitřní vlákna rostou v kruzích. Proto když chcete krásné špagety, musíte dýni rozkrojit napříč. Pokud ji rozkrojíte podélně, tak sice budete mít špagety taky, ale krátké, jako když je dětem překrájíte.
Špagetová dýně je výborným zdrojem vlákniny, vitamínů B6, C a manganu.
Na žebříčku glykemického indexu je ve spodní polovině a karbohydráty v ní tělo mění na krevní glukózu pozvolna. Tím pádem inzulín reaguje více pozvolna.

Špagetová dýně
olivový olej
sůl
pepř

Dýni tedy opatrně rozkrojte ( slupka je dost tvrdá ) a vydlabte. Semínka si můžete nechat volně usušit a příští rok zasadit na zahradě.
Dýni vydatně osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Otočte řezem dolů a dejte péct do trouby předehřáté na 180°C na 30 minut.






Stejně tak dlouho by vám měla zabrat příprava Boloňské omáčky.

500 g mletého hovězího masa
1 cibule
1 mrkev
2 stonky řapíkatého celeru
3 stroužky česneku
1 malý rajčatový protlak
1 plechovka drcených rajčat
italské bylinky (čerstvé i sušené)
olivový olej 
sůl a pepř

 Na oleji orestujte cibuli a česnek s řapíkatým celerem. Přihoďte maso a zatáhněte ho. 
Mrkev si nastrouhejte nahrubo a opečte ji společně s masem, zeleninou a protlakem.
Restujte tak tři minutky a v míchejte drcená rajčata a trochu vody. Ochuťte solí, pepřem a nechte pod pokličkou dusit. Vodu dolévejte postupně vždy když se vyvaří. Jen tak se vám zelenina v omáčce krásně rozdusí a zároveň ji přirozeně zahustí.
Těsně před koncem vmíchejte bylinky jako jsou bazalka, oregáno, petržel ... 


Upečenou dýni vytáhněte z trouby, otočte a pomocí vidličky oddělte vlákna od sebe.



Ještě horké nandejte na talíř, přelijte vydatně omáčkou a posypte parmazánem.


Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat