pondělí 3. října 2016

domácí těstoviny - Fettuccine


( 3 porce )



Domácí těstoviny jsou něco opravdu LUXUSNÍHO !
Pokud máte doma strojek na těstoviny a zatím jste neměli odvahu ho použít, tak pojďte do toho ;-)
-
Základem je dobrá mouka. Jistě, že nejlepší je semolina, ale zvlášť na vesnici není úplně jednoduché ji sehnat.
Zkoušela jsem různé druhy mouk, různé poměry a nakonec jsem přišla na to, že nejlepší kombinací je klasická pšeničná krupička, polohrubá mouka, vejce, oliv. olej a špetka soli s pepřem.
-
Co se týče zpracování těsta, tak jsou dvě verze. 

Růčo vidličkou a pak na vále
a nebo
V robotu pěkně pohodlně a rychle.

Navíc mě tato varianta připadá i lepší co do konzistence těsta. Pokud nemáte velký robot s kutrovacím nožem, tak můžete použít i malý co se běžně dodává k tyčovému mixéru, ale dá se tak dělat pouze vždy jedna porce.


150 g pšeničné krupičky
150 g polohrubé mouky
2 1/2 až 3 celá vejce
2 lžíce olivového oleje
špetka soli a pepře

Dejte tedy všechny suroviny do robota a pulzací dobře promíchejte. Zprvu se bude zdát, že směs je příliš hrudkovitá, ale pokud ji stisknete mezi prsty a krásně drží pohromadě, aniž by se lepila na prsty a stěny robota, tak máte hotovo. Pokud by se vám zdálo, že se spojuje málo, tak přidejte zbytek vejce.
-
Obecně platí, že na 100 g mouky se dává 1 vejce. Bohužel každé vejce je jinak velké a tak se musíte řídit citem.




Když jste s konzistencí spokojeni, tak ručně zpracujte do koule a nechte v sáčku 30 minut odpočinout.


Znova lehce propracujte a můžete si připravit strojek na těsto.


Kouli si rozdělte na dvě poloviny a každou válečkem zploštěte (1 cm) tak, aby si s takovým kusem těsta strojek poradil.
Postupně strojek utahujte a přibližně po dvou projetí těsta ho lehce poprašte polohrubou moukou.
Vznikne vám dlouhý pás těsta, který si rozkrojte na 4 kusy. Ty je dobré přehodit přes nějakou tyč (vařečku). Proto že jich ale budete mít hodně, tak dobrá vychytávka je třeba opěradlo od židle. Pravda předpokládám, že máte dřevěné bez polstrování jako já ;-)
Něž doděláte poslední kus, tak těsto krásně oschne a bude se vám lépe řezat na jednotlivé nudle.
-
Na strojek nasaďte nástavec na nudle a každý pás těsta projeďte v řezačce na široké nudle.
Jednotlivé porce poprašte pol.moukou a lehce načechrejte.


Vařit můžete hned a nebo dát do hnízd a usušit na pozdější přípravu.
Nezapomeňte, že čerstvé těstoviny se vaří v osolené vodě opravdu jen minutku až dvě.  
-
Těsto se dá ochucovat i červenou řepou, špenátem, petrželkou, kurkumou, sušenými rajčaty ....
Myslete ale na to, že je to tekutina navíc a je třeba dát více mouky.


Dobrou chuť   !

Žádné komentáře:

Okomentovat