pondělí 3. října 2016

domácí těstoviny - Fettuccine


( 3 porce )



Domácí těstoviny jsou něco opravdu LUXUSNÍHO !
Pokud máte doma strojek na těstoviny a zatím jste neměli odvahu ho použít, tak pojďte do toho ;-)
-
Základem je dobrá mouka. Jistě, že nejlepší je semolina, ale zvlášť na vesnici není úplně jednoduché ji sehnat.
Zkoušela jsem různé druhy mouk, různé poměry a nakonec jsem přišla na to, že nejlepší kombinací je klasická pšeničná krupička, polohrubá mouka, vejce, oliv. olej a špetka soli s pepřem.
-
Co se týče zpracování těsta, tak jsou dvě verze. 

Růčo vidličkou a pak na vále
a nebo
V robotu pěkně pohodlně a rychle.

Navíc mě tato varianta připadá i lepší co do konzistence těsta. Pokud nemáte velký robot s kutrovacím nožem, tak můžete použít i malý co se běžně dodává k tyčovému mixéru, ale dá se tak dělat pouze vždy jedna porce.


150 g pšeničné krupičky
150 g polohrubé mouky
2 1/2 až 3 celá vejce
2 lžíce olivového oleje
špetka soli a pepře

Dejte tedy všechny suroviny do robota a pulzací dobře promíchejte. Zprvu se bude zdát, že směs je příliš hrudkovitá, ale pokud ji stisknete mezi prsty a krásně drží pohromadě, aniž by se lepila na prsty a stěny robota, tak máte hotovo. Pokud by se vám zdálo, že se spojuje málo, tak přidejte zbytek vejce.
-
Obecně platí, že na 100 g mouky se dává 1 vejce. Bohužel každé vejce je jinak velké a tak se musíte řídit citem.




Když jste s konzistencí spokojeni, tak ručně zpracujte do koule a nechte v sáčku 30 minut odpočinout.


Znova lehce propracujte a můžete si připravit strojek na těsto.


Kouli si rozdělte na dvě poloviny a každou válečkem zploštěte (1 cm) tak, aby si s takovým kusem těsta strojek poradil.
Postupně strojek utahujte a přibližně po dvou projetí těsta ho lehce poprašte polohrubou moukou.
Vznikne vám dlouhý pás těsta, který si rozkrojte na 4 kusy. Ty je dobré přehodit přes nějakou tyč (vařečku). Proto že jich ale budete mít hodně, tak dobrá vychytávka je třeba opěradlo od židle. Pravda předpokládám, že máte dřevěné bez polstrování jako já ;-)
Něž doděláte poslední kus, tak těsto krásně oschne a bude se vám lépe řezat na jednotlivé nudle.
-
Na strojek nasaďte nástavec na nudle a každý pás těsta projeďte v řezačce na široké nudle.
Jednotlivé porce poprašte pol.moukou a lehce načechrejte.


Vařit můžete hned a nebo dát do hnízd a usušit na pozdější přípravu.
Nezapomeňte, že čerstvé těstoviny se vaří v osolené vodě opravdu jen minutku až dvě.  
-
Těsto se dá ochucovat i červenou řepou, špenátem, petrželkou, kurkumou, sušenými rajčaty ....
Myslete ale na to, že je to tekutina navíc a je třeba dát více mouky.


Dobrou chuť   !

1 komentář:

  1. Paráda! Díky za recept. Právě domácí těstoviny chci už dlouho zkusit udělat. Ještě nikdy jsem to nedělala, takže se mi vaše tipy určitě hodí. Navíc mám doma už nějaký ten měsíc strojek na těstoviny a ještě jsem ho ani pořádně nevyzkoušela, tak alespoň konečně najde využití.

    OdpovědětVymazat