středa 12. října 2016

Nakládané ředkvičky - Pickles





1 litr vody
1 lžíce soli
ředkvičky
(různé druhy zeleniny)


Tento recept by mohl být opravdu krátký, ale je třeba těm vám, kteří mléčné kvašení neznáte předat pár informací.
Na druhou stranu si myslím, že si určitě vzpomenete na divný kameninový hrnec do kterého se našlapalo nakrouhané zelí se solí a kmínem. Zelí pustilo šťávu - vše se zatížilo a do drážky ve víku se nalila voda. Občas se ven prodrala bublina a koupelna byla plná "vůně" ze zelí ;-)
Dnes to mladší generace spíše znají ze světa pod názvem Pickles.
Mléčné kvašení je kvasný proces bez přístupu vzduchu,  při kterém bakterie vyrábějí z jednoduchých sacharidů (mono-, di- a oligosacharidů) kyselinu mléčnou.
-
Nakládaní a kvašení zeleniny je přirozený způsob uchovávání zeleniny. Pro svůj velký obsah probiotických bakterií je velmi oblíbené při dodržování zdravé a přirozené výživy. 
Kvašená zelenina dodává střevu zdravou mikroflóru, která je nezbytná pro správné trávení. Pickles je vhodné jíst na konci jídla, kdy do těla dostanete i velmi důležité minerály, vitamíny, enzymy, laktobacily, kyselinu mléčnou a obrovské množství vitamínu C.
-
Kvašená zelenina se podle druhu zeleniny dá nakládat při pokojové teplotě na několik hodin, 3 - 4 dny a nebo na týden a víc.
V momentě kdy ochutnáte a jste spojeni, můžete dát vše do lednice a tím celý proces zastavit.
-
Nakládat můžete do speciálních nádob, které jsou z keramiky, kameniny a nebo z plastu. Dají se sehnat i speciální pružiny za cca 50,- kč , které dáte pod víčko klasické sklenice na zavařování.
Pokud se ale chcete pustit do nakládaní zeleniny hned a nemáte potřebné náčiní, tak to udělejte jako já ;-)
Vystačíte si tak s tím co máte doma. Jestliže vám kvašená zelenina zachutná, tak můžete investovat do nějakého pěkného kvašáčku.

Klasická nádoba 


            Plastová verze          a nebo         jen pružina pod víčko       
              


Ředkvičky jsem utěsnila pod hladinou díky kousku červené papriky.
U brokolice to bylo vyvařené víčko a na něm postavená malá sklenička, kterou přitlačuje volně utažené víčko.


Když tedy máte vybranou zeleninu, připravenou sklenici a vše potřebné, tak si svařte litr vody se zarovnanou polévkovou lžící soli.
Jestliže chcete použít koření jako je česnek, kmín, bylinky, hořčičné semínko .... , tak se fantazii meze nekladou.
Různé druhy zelenin se dají libovolně kombinovat a můžou se nakládat nakrouhané, nakrájené a menší druhy i celé.
Vše musí být dokonale ponořené, aby se zabránilo přístupu vzduchu. Při mléčném kvašení vznikají v láku bublinky. Proto se může stát, že vám Pickles přeteče. Dejte tedy sklenici do mističky a nechte na kuchyňské lince po dobu 5 dní. Ochutnejte a pokud není zelenina dostatečně proleželá, tak jí dejte jeden či dva dny navíc.
Pokud je zelenina tak akorát, můžete dát sklenici do lednice a zastavit tak celý proces.
Vůbec nic ale nepokazíte pokud ji necháte na lince, kde ji budete mít stále po ruce.


Dobrou chuť  !




Žádné komentáře:

Okomentovat