Někteří si říkáte " ááááá má tam chybu " , ale opak je pravdou.
Chili con carne se opravdu píše s jedním l . Tento pokrm pochází z Jižní Ameriky, kterou dlouhou dobu ovládali Španělé. Chili tedy neznamená pálivá paprička, ale slovo je Španělské a označuje pomalu vařenou omáčku.
-
Autorství si připisují jak v Texasu, Novém Mexiku, tak i v Arizoně.
Někdo tvrdí, že ho vynalezla jeptiška, někdo že jídlo vniklo jako levná varianta, jak nakrmit vězně v Texaských věznicích a jiní zase tvrdí, že přistěhovalci z latinské Ameriky sloužící v armádě USA.
Ostatně Chili con carne je dodnes národním jídlem v Texasu;-)
-
Co se týče přísad je to různé. V základu se ale všichni shodují, že do chili patří hovězí, jehněčí a nebo zvěřina. Dál se přidává oregáno, římský kmín, cibule, paprika, rajčata, česnek, skořice, bobkový list a čokoláda.
Kupodivu koriandr a kukuřice je spíše vynález nás Evropanů.
-
Fazole až tak do prapůvodního receptu nepatří. Vzhledem k tomu, že toto jídlo vždy sloužilo k nakrmení těch nejchudších, byly fazole z části jako zdroj bílkovin dobrou náhradou za maso.
-
Chili con carne se opravdu píše s jedním l . Tento pokrm pochází z Jižní Ameriky, kterou dlouhou dobu ovládali Španělé. Chili tedy neznamená pálivá paprička, ale slovo je Španělské a označuje pomalu vařenou omáčku.
-
Autorství si připisují jak v Texasu, Novém Mexiku, tak i v Arizoně.
Někdo tvrdí, že ho vynalezla jeptiška, někdo že jídlo vniklo jako levná varianta, jak nakrmit vězně v Texaských věznicích a jiní zase tvrdí, že přistěhovalci z latinské Ameriky sloužící v armádě USA.
Ostatně Chili con carne je dodnes národním jídlem v Texasu;-)
-
Co se týče přísad je to různé. V základu se ale všichni shodují, že do chili patří hovězí, jehněčí a nebo zvěřina. Dál se přidává oregáno, římský kmín, cibule, paprika, rajčata, česnek, skořice, bobkový list a čokoláda.
Kupodivu koriandr a kukuřice je spíše vynález nás Evropanů.
-
Fazole až tak do prapůvodního receptu nepatří. Vzhledem k tomu, že toto jídlo vždy sloužilo k nakrmení těch nejchudších, byly fazole z části jako zdroj bílkovin dobrou náhradou za maso.
-
Pokud se vám u řezníka podaří koupit hovězí hrudí, tak ho berte všemi deseti. Jestli že ho u vašeho řezníka nemají, tak aspoň kupte maso z krku.
Hrudí je krásně mramorované a má přesně tolik tuku kolik potřebujete. Ostatně je to jediný tuk, který do jídla přijde ;-)
Co tedy budete potřebovat
750 g hovězího hrudího
2 lžičky mleté uzené papriky
2 lžičky oregána
1 lžička římského kmínu
sušené chilli papričky podle chuti
2 lžíce cukru
2 lžíce cukru
sůl
pepř
2 stonky celé skořice
2 bobkové listy
1 citrón (kůra + šťáva)
Jako první si připravte koření. Na suché pánvi opečte celý pepř, celý římský kmín a sušenou chilli papričku. Jakmile se rozvoní, tak minutku opečte a dejte do hmoždíře. Společně s hrubou solí umelte a dejte do nádoby ve které budete jídlo připravovat.
Přisypte oregáno, papriku, bobkový list, celou skořici a citrónovou kůru i šťávu.
Přisypte oregáno, papriku, bobkový list, celou skořici a citrónovou kůru i šťávu.
Do masa si z obou stran udělejte zářezy (mřížku) a zprudka ho opečte na velmi rozpálené pánvi. Jestli nemáte hrudí a máte libovější krk, tak ho nejprve pomažte z obou stran olejem.
Maso dejte ke koření i s tukem z pánve a důkladně to v něm obalte.
Maso dejte ke koření i s tukem z pánve a důkladně to v něm obalte.
2 velké pokrájené cibule
2 nahrubo pokrájené papriky
2 plechovky drcených rajčat
1/2 plechovky vody
a stonky z koriandru (listy si nechte na servis)
po 6-7 hodinách
po 6-7 hodinách
2 plechovky fazolí (bez nálevu)
3 čtverečky hořké čokolády (minimálně 73%)
3 čtverečky hořké čokolády (minimálně 73%)
Vařit můžete v pomalém hrnci, v zapékací misce s víkem a nebo klasicky v hrnci s pokličkou - pokud vám to úchytky dovolí.
Jestli využijete k přípravě troubu, tak tam chili con carne nechte 6 - 7 hodin při teplotě MAX 90°C.
Ráno už jenom vytáhněte skořici, bobkový list a maso roztrhejte vidličkami. Vše promíchejte s
Zjemnit na talíři můžete lžící zakysané smetany a posypat lístky koriandru.
Dobrou chuť !
Žádné komentáře:
Okomentovat