středa 16. listopadu 2016

Churros






Původ churros je celkem nejasný.
Jedna verze říká, že je do Evropy přivezli Portugalští mořeplavci z Číny. Z Portugalska se tohle jídlo celkem rychle rozšířilo do Španělska, Francie ...
Stejně jako preclíky jsou prodávané jako pouliční jídlo. Připravuje se čerstvé a prodává krásně horké.
Ve Španělsku a Latinské Americe jsou nabízeny v kavárnách při snídaních, ale i běžně po celý den, jako malá svačina třeba ke kávě.
V Portugalsku jsou nabízeny v pouličních stáncích hlavně při karnevalech, trzích a jiných oslavách.
Širší a plněné Churros najdete hlavně na Kubě, Argentině, Brazílii, Bolívii, Peru, Chile a Mexiku.
Plní se převážně čokoládou, Dulce de leche (doslovný překlad - jam z mléka) něco na způsob kondenzovaného mléka, Cajeta ( zahuštěné kozí mléko ) a nebo Guava což je druh tropického ovoce.



150 g hladké mouky
175 ml vody
35 g másla
1 lžíce cukru
špetka soli
2 vejce
500 ml oleje na smažení
-
cukr krupice
mletá skořice
-
šlehačka
hořká čokoláda
cukr

Churros se vyrábí z odpalovaného těsta, které se smaží a poté obalí v cukru se skořicí. Namáčí se do čokolády a nebo klidně i do kávy a nebo latte.


Vodu, cukr a máslo se špetkou soli zahřejte v kastrůlku. Když se rozpustí máslo, přisypte mouku a pomocí vařečky míchejte dokud se nezačne těsto odlepovat od hrnce. Povlak na dně hrnce není vůbec na závadu.


Nechte 5 minut vychladnout a pomocí elektrického šlehače zapracujte jedno vejce po druhém.
Vzniklou hmotu přendejte do zdobícího sáčku s ozdobnou špičkou.


Výška oleje by měla být 3 - 5 cm , tak že dobře vyberte velikost nádoby ve které budete smažit.
Rozehřejte olej ideálně na 180°C a můžete začít smažit.


Vytlačte 5 - 7 cm dlouhého hada a nůžkami ho ustřihněte. Nemusíte se bát. Těsto je dostatečně tuhé a nůžky téměř neušpiní. Můžete tak celkem pohodlně pracovat oběma rukama.


Usmažené kousky obalte v cukru krupice smíchaném se skořicí.
Namáčet můžete třeba do horké čokolády, kterou si vyrobíte z poslední části ingrediencí v receptu.


Dobrou chuť  ! 


Žádné komentáře:

Okomentovat