úterý 22. listopadu 2016

Gỏi Xoài Tom - Vietnamský mango salát s krevetami


( 2 porce )



Jedno mango (lépe méně zralé)
1/2 salátové okurky
1/4 bílé ředkve
1 menší mrkev
1 jarní cibulka
3 stroužky česneku
1 thajská chilli paprička ( a nebo podle chuti )
máta, thajská bazalka, koriandr
1 limeta
3 lžíce rybí omáčky
2 lžíce cukru
syrové neloupané arašídy
2 lžíce vinného octa
velké krevety cca 10 ks
sůl a voda


Můžete začít tím, že si opražíte arašídy na pánvi a nebo v mikrovlnce. Tam je to pohodlnější, proto že to nemusíte míchat a můžete se věnovat další práci.
Pozor ! Když říkám syrové arašídy, tak nemyslím ty co se prodávají v obchodech i se skořápkou. Tyto jsou už vyloupané, v tenké slupičce, ale nepražené.
Koupit je lze v Asijských obchodech. Pokud máte poblíž Vietnamskou večerku, tak se zeptejte. Určitě vám je rádi seženou. Pytlík o váze 500g stojí nějakých 50,- 
Až ale ochutnáte ... zjistíte, že je to něco vážně úplně jiného, než kupujeme v obchodech. My si je občas uděláme jen tak k telce ;-)
Kompletní návod na jejich přípravu najdete přímo na jejich obalu.

  
Teď si nakrájejte mango a všechnu zeleninu na tenké nudličky.
-
Chilli, cukr a najemno posekaný česnek si zalijte trochou horké vody a nechte dvě minutky odstát.
Přidejte rybí omáčku a vlijte na salát.
-
Krevety se vaří opravdu krátce. Pokud koupíte ty mražené, tak je nechte ve vlažné vodě rozmrazit a v hrnci přiveďte vodu se lžičkou soli k varu. Když vře, tak tam vhoďte krevety. Jakmile voda dosáhne opět bodu varu, tak krevety vytáhněte a prudce zchlaďte studenou vodou. 
Podélně je rozkrojte a vmíchejte k salátu.
-
Listy bylinek se naskládejte na sebe a nakrájejte z nich tenké nudličky. Přidejte k ostatním surovinám, promíchejte a ochutnejte. Jestliže se vám zdá málo slaný, tak přidejte rybí omáčku.
Na talíři si ho posypte arašídy, které trochu podrťte v hmoždíři a dochuťte limetou.

( Já tedy nakonec na arašídy zapomněla a tak jsme je měli na večer :-D )



Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat