pondělí 7. listopadu 2016

Kuřecí UDON polévka s houbami


( 4 porce )


Kuřecí maso na polévku
2 l vody
3 plátky zázvoru
4 stroužku česneku
1/2 lžičky soli
1/2 drceného pepře
1 lžíce tmavé sojové omáčky
-
4 stroužky česneku
200g hlívy ústřičné (čerstvé houby shitake)
2 lžíce oleje
1 lžíce mirin omáčky ( vína Shaoxing )
1 lžíce světlé sojové omáčky
( 1 kuřecí prso )
2 jarní cibulky ( pórek )
-
Udon nudle



Pokud chcete vyrobit svoje vlastní Udon nudle, tak mám pro vás velmi jednoduchý recept, při kterém zaručeně odbouráte velké množství stresu ;-)
Pokud máte možnost koupit balíček čerstvých, tak ušetříte přibližně tři hodiny času.
Nebuďte ale srábotky a pojďte do toho !

250g hladké mouky
50g tapiokového škrobu
15g mořské soli
130ml vlažné vody
-
sáček a váleček 

Jako s prvním je nejlepší začít s nudlemi. Práce s těstem je celkem úporná, ale pokud zvolíte tradiční zpracování nohami, tak to bude i zábava.
-
Sůl si dokonale rozpusťte ve vodě. Mouku smíchejte se škrobem a po částek přilijte osolenou vodu. Místo hladkého těsta vám vznikne taková žmolenka. Nelekejte se .... takto to má vypadat. Těsto na nudle je takové houževnaté a i nudle jsou krásně žvýkavé.


Když máte tedy hroudu těsta, které drží pohromadě silou vůle, dejte ho do igelitového sáčku a položte na zem. Teď už jen šlapejte dokud nemáte placku. Srolujte - otočte o 90° a znova otočte. Tento proces opakujte 6x. 

  červené ponožky jsou pro úspěch VELMI důležité :-))))

Poté přeložte a nechte v sáčku odležet 15 minut.


Stočte do koule a dejte opět do sáčku na 4 - 6 hodin. Těsto potřebuje čas na fermentaci díky které se s ním bude lépe pracovat a i chuť bude úplně jiná.
-
Těsto vytáhněte a na stole poprášené škrobem rozválejte na placku 3mm silnou.


Znova poprašte škrobem - složte jako harmoniku a nakrájejte na 3 mm silné nudle.



Oprašte škrob a můžete dát vařit 5 minut.
Uvařené nudle je třeba dobře proprat ve studené vodě.

VÝVAR

Do hrnce a nebo tlakového hrnce dejte kuřecí maso na polévku, pepř,  plátky zázvoru, sůl a sojovou omáčku s vodou. Vývar vařte do změknutí masa. 


Vývar sceďte a seberte přebytečný tuk.

Hlívu ústřičnou si natrhejte na proužky a česnek pokrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte olej a na mírném plameni opečte česnek. 


Vložte i houby a jak víno, tak i sojovou omáčku.
Restujte dokud se neodpaří většina tekutiny.


Omáčka mirin je nasládlá a pokud ji neseženete, použijte víno  Shaoxing.
Houby s česnekem dejte stranou a pomocí naběračky vývaru odvařte vše co zůstalo na pánvi.
Obsah vraťte k vývaru a můžete kompletovat polévku

Do misky si dejte nudle, obrané kuřecí maso, houby s česnekem, jarní cibulku na tenké nudličky a kdo má rád, tak i mungo klíčky. 
Jestliže chcete, aby maso v polévce vypadala lépe, tak opečte plátek kuřecích prsou a nakrájejte úhledné nudličky.

KDYBY SI STÁLE NĚKDO NEVĚDĚL RADY, TAK TADY JE NÁZORNÉ VIDEO

Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat