( 12 velkých koláčů )
250 ml mléka
100 g vlažného sádla
2 žloutky
1 lžička soli
500 g polohrubé mouky
citrónová kůra
2 lžičky sušeného nebo 1/2 čerstvého droždí
-
povidla, tvaroh, mák, ořechy ....
-
máslo
mouka
cukr
Pokud budete zadělávat těsto v pekárně, tak stačí, když dáte suroviny do nádoby v pořadí jako je v receptu. Samozřejmě krom povidel ;-)
Pokud ale budete zadělávat v robotu či růčo, tak je potřeba nechat vzejít kvásek .
Mléko necháte ovlažit a přidáte kvasnice plus lžíci cukru a dvou lžic mouky z uvedeného množství v receptu. Nádobu kde máte kvásek ideálně položíte víčko a nebo utěrku. Necháte na teplém místě a jakmile kvásek nabublá, tak můžete pokračovat dále.
Pokud ale budete zadělávat v robotu či růčo, tak je potřeba nechat vzejít kvásek .
Mléko necháte ovlažit a přidáte kvasnice plus lžíci cukru a dvou lžic mouky z uvedeného množství v receptu. Nádobu kde máte kvásek ideálně položíte víčko a nebo utěrku. Necháte na teplém místě a jakmile kvásek nabublá, tak můžete pokračovat dále.
K ostatní surovinám přilijete vzešlý kvásek a zapnete robot a nebo ruce.
Hníst musíte tak dlouho, dokud se těsto nebude odlepovat od stěn.
Nádobu ve které bude těsto kynout opět zavřete víkem a nebo přehoďte utěrkou.
Těsto by mělo kynout alespoň jednu hodinu a nebo dokud nezvětší dvakrát svůj objem.
Těsto si rozdělte na 12 a nebo 24 kousků. Záleží jak velké koláče chcete mít.
Jednotlivé kousky těsta podhrňte vespod a utvořte úhledné kuličky. Nechte 15 minut odpočinout a dlaní utvořte placičky které naplníte tvarohem s cukrem a žloutkem, povidly, mákem ... to záleží na vás.
Já jsem zvolila kombinaci tvarohu a povidel . Když jsou tedy povidla nahoře, uvnitř je schovaný tvaroh a opačně ;-)
Náplň zabalte dovnitř a těsto důkladně stiskněte a otočte vespod. Znova a tentokrát už na plechu s pečícím papírem nechte pod utěrkou 10 - 15 minut odpočinout .
Opět stlačte dlaní a prsty utvořte vyšší okraj. Jestliže se rozhodnete dělat menší koláče, tak okraj se krásně dělá dnem sklenice a nebo menšího hrníčku.
Okraje potřete jedním bílkem rozkvedlaným s trochou mléka a špetkou cukru.
Na koláče dejte horní náplň , rozinky, mandle ..... no a drobenku.
Tu si připravíte z mouky a moučkového cukru s trochou povoleného másla.
-
Dejte předehřát troubu na 180°C. Mezi tím koláče ještě malinko nakynou.
Pečte 20 - 25 minut podle velikosti a barvy okraje ;-)
Dobrou chuť !
A JAK SE POVEDLO PEČENÍ VÁM ?
upekla 2.11.2016 Eli Stranska
upekla 3.11.2016 Jarmila Kubešová
( do drobenky přidala mletá semínka )
upekla 4.11.2016 Lenka Řeháková
Gábinko, tyto koláčky určitě upeču, chci vyzkoušet, jak chutnají jen ze samotného sádla. Dovoluji si přiložit můj osvědčený recept, který je podobný tomu Tvému, třeba ho také někdy zkusíš:-)
OdpovědětVymazathttps://www.toprecepty.cz/recept/9803-strudl-2-v-1/ Zdraví Ja.Brusinka :-)
Budu ráda, když vyzkoušíš. Tolik lidí mi už psalo, že vyzkoušelo a jsou moc spokojení. Úplně mě zarazil ten zájem o mé koláče.
VymazatZa každý vyzkoušený recept jsem vděčná ;-) Děkuji
moc se mi recept libi a chystam se uz asi mesic vyzkouset....ale je tam polohruba mouka a u nas v usa mame jen hladkou..nebude to problem? dekuji Tamara
OdpovědětVymazatProblém to určitě nebude. I tady se pečou z hladké - jen se jim říká Svatomartinské. Recept je dost podobný, tak že se určitě povedou ;-)
Vymazat