pondělí 28. listopadu 2016

Smažené jarní závitky - VEGE




Určitě spousta z vás zná jarní závitky ze všemožných bister. Už ne tolik lidí ale ví, že existují i letní závitky, které se nesmaží. Jí se naprosto čerstvé a to i včetně zeleniny uvnitř.
Velmi často se k zelenině přidávají krevety a to jako jediná tepelně upravená surovina.

rýžový papír
rýžové vlasové nudle
mrkev
pórek
jarní cibulka
mladá cuketa (nemusí)
   taro  (nemusí)    
houba Jidášovo ucho
česnek
zázvor
1 vejce
olej


Co je TARO ? ( Kolokázie jedlá - Google vám napoví )   
Na tyto smažené budete potřebovat rýžový papír na kterém je napsáno Bánh da nem.
Takto označený rýžový papír je vhodný na smažení.
Jidášovo ucho se dá nejčastěji sehnat sušené a pokud ho dáte do hrnečku a zalijete horkou vodou, tak vám krásně nabobtná už během několika minut. 
Dále si připravte rýžové nudle. Ty rozhodně nevařte a jen je namočte do studené vody zhruba na půl hodinky. Krásně vám změknou a pak už je jen nechte okapat v sítku.
-
Mezi tím co budou houby a nudle nacucávat vodu, tak si nakrájejte veškerou zeleninu na tenoučké nudličky 5 -7 cm dlouhé. Na podobnou velikost nakrájejte i houby.
Pokud máte tak výbornou škrabku jako moje kamarádka, tak kupříkladu taro můžete oškrábat a rovnou vám to bude dělat nudličky. Pokud ne, tak ho nastrouhejte nahrubo.



Dále přidejte :

3 lžíce rybí omáčky
2 lžíce světlé sojové omáčky
2 lžíce ústřicové omáčky

Do misky zabořte ruce a společně s vejcem zeleninu promačkejte. Díky soli ve všech omáčkách změkne a výrazně zmenší objem.
Přidejte i okapané nudle, které si překrojte jen tak ledabyle na třikrát a vmíchejte je k zelenině.
-
Na to aby se vám se závitky dobře pracovalo mám jednoduchý trik.
Hodně vás dělá chybu v tom, že papír dlouho máčí a pak se jim lepí a nebo rovnou trhá.
Pokud chcete, aby závitky měly hodně tmavou barvu, tak použijte pivo - jestli vám stačí ta barva co mám já, tak klidně použijte jen vodu. Na chuti to nepoznáte a jde tedy jen o barevný efekt.
-
Papír si položte na kuch. linku a dlaně si jen navlhčete. Papír pohlaďte dlaněmi, papír otočte a proces opakujte. Naberte přiměřené množství náplně - dejte ji téměř až na konec papíru blíž k vám - ohněte okraj směrem od sebe přes náplň - pravou a levou stranu ohněte směrem do středu a pevně zarolujte až do konce. Položte na talíř spojem dolů a pokračujte v práci. 




Čím více se budete blížit ke dnu, tím více to bude tekuté. Je to jako u bramboráků. Snažte se to vždycky nechat okapat a ty poslední kousky vyloženě vyždímejte v dlani.
Až máte všechny zamotané, tak si připravte pánev s olejem (řepkový). 


Toho by mělo být dost, aby závitky byly aspoň z poloviny ponořené. Smažte ne úplně zprudka ze všech stran. Na pánvi nechte dostatečné mezery, aby se vám závitky neslepily k sobě. V momentě když už jsou osmažené, tak se k sobě nepřilepí.
Okapat nechte na ubrousku.



Hotové závitky se namáčí do omáčky, která je z :

3 lžíce rybí omáčky
1 lžíce cukru
2 lžíce octa (rýžový,vinný)
1 stroužek česneku
chilli paprička podle chuti
cca 10 lžic horké vody

Omáčka se nechá vychladnout a poté se před každým soustem závitek do omáčky namočí.
Já mám velmi ráda, když se vezme list ledového salátu, jemně potře Hoisin omáčkou a závitek se do něho zabalí. Je to praktické, protože nemáte mastné prsty a navíc do sebe dostanete i trochu té čerstvé zeleniny ;-)
Je to takové příjemné osvěžení smaženého jídla.
-
Pokud by jste přeci jen postrádali nějaké to maso, tak místo vejce přidejte trochu mletého masa (mix).

Na závěr moc děkuji Zuzance, že fotila i ona. Já při tom všem vaření nestíhala všechny kroky a jen díky ní vidíte všechno :-) 



Dobrou chuť  !


1 komentář:

  1. Tak jdu na ně...zelenina i omáčka je připravená, rýže se namáčí, tak snad to ve finále nepodělám a podaří se mi pěkné závitky.

    OdpovědětVymazat