čtvrtek 1. prosince 2016

Americké cookies s bílou čokoládou a oříškovým máslem


( 35 kusů )



Toto je originál recept na Americké cookies. Proto se v receptu vše uvádí na šálky - tzv. CUP 
Jen u másla jsem to odvážila, aby jste měli jasně dáno kolik ho máte dát přesně.
V domácích potřebách a i jinde se dá koupit celá sada odměrek, kde máte jasně napsáno, jestli je to celý CUP a nebo jen jeho 1/3 , 1/4 , 1/2 ..... 
V některých sadách jsou i odměrky na lžičky.



1 3/4   šálku hladké mouky
1/2 lžičky jedlé sody
165 g másla
1/2 šálku krystalového cukru
3/4 šálku hnědého cukru (tmavý měkký-vlhký)
1 lžička soli
1 lžička vanilky - extrakt
1 vejce + žloutek
100g čoko vloček
-
3/4 šálku ořechů, vloček ...
( je to volitelné a každý si tam dá co chce )


Nejprve si dejte rozehřát troubu na 175°C  a přichystejte si pánev na máslo.
Zhruba tak dvě lžíce másla si nechte stranou a zbytek dejte na pánev. Pozvolna ho rozpusťte tak jako když děláte přepuštěné máslo, ale nechte ho více ztmavnout.

(oříškové máslo )

Když k němu přičichnete, tak musí krásně vonět po oříšcích. Přendejte ho do mísy a zašlehejte k němu i zbytek másla.
-
Přidat můžete i oba cukry a metličkou vše důkladně promíchejte.
Postupně zašlehejte i vejce se žloutkem navíc, vanilkou a solí. 

( máslo s cukrem )

( máslo s cukrem a vejcem)

Šlehejte nejlépe ručně metlou cca 30 vteřin a minutku dvě nechte hmotu odpočinout. Znova intenzivně vyšlehejte a opět nechte odpočinout. Tak to je třeba směs propracovat zhruba 3 - 5 x.
Mouku si promíchejte se sodou a prosejte ji do mísy, kde ji už gumovou stěrkou krásně zapracujete.
Směs svou barvou i konzistencí připomíná základ na medovník.
Přisypte i čoko vločky a pokud chcete, tak i opražené ořechy a nebo vločky.



V Americe nabírají směs naběračkou na zmrzlinu, ale sušenky mají potom velikost kola od vozu.
Nemám ráda tak velké sušenky a proto dělám kuličky velikosti menšího golfového míčku.
Počítejte s tím, že sušenky se hodně rozjedou a tak potřebují kolem sebe hodně místa.
Na plech se mi jich vleze 10 kousků.


Pokud chcete mít i čoko vločky na povrchu, pár jich tam zapíchněte.
Vložte plech do trouby a pečte 10 minut.
Po vytažení jsou ještě měkké, ale nechte je cca 5 minut na plechu a pak je přendejte na mřížku a nechte úplně vychladit.

Takto připravené sušenky vám v dóze vydrží teoreticky i několik týdnů. Prakticky vám je sežerou ještě dřív, než dopečete poslední plech  


Dobrou chuť  !




Žádné komentáře:

Okomentovat