90 g bílků
40 g cukru krupice
110 g mandlové mouky
200 g moučkového cukru
-
kakao / gelové barvy
Výčet surovin je poměrně krátký, ale o to víc si musíte dát práci s přípravou.
Bílky odpovídají asi třem vejcím. Protože je každé vejce jinak velké je nejlepší bílky odvážit.
Makrónky jsou totiž potvory a vyžadují naprosto přesné gramáže. Každou sebemenší chybu okamžitě v troubě potrestají. Buď vám nevyběhnou, popraskají a nebo .... no umí toho hodně ;-)
Makrónky jsou totiž potvory a vyžadují naprosto přesné gramáže. Každou sebemenší chybu okamžitě v troubě potrestají. Buď vám nevyběhnou, popraskají a nebo .... no umí toho hodně ;-)
-
Bílky jsou nejlepší odleželé. Já jich mám na mrazáku celkem zásobu. Kdykoliv do něčeho potřebuji jen žloutek, dám bílek do sáčku a ten zamrazím. Pak už jen vytáhnu, nechám pozvolna rozpustit a mám vystaráno.
-
Cukr není třeba nějak speciální, ale s mandlemi je to horší. I když koupíte mandlovou mouku (doporučuji v Lidlu, ale pozor mají jen v období vánoc), je stejně příliš hrubá.
Musíte ji tedy ještě jedno projet v mixéru a to rovnou s moučkovým cukrem. Klidně několikrát za sebou . Vždy to proseji a to co zbude v sítku, ještě jednou rozmixuji.
Musíte ji tedy ještě jedno projet v mixéru a to rovnou s moučkovým cukrem. Klidně několikrát za sebou . Vždy to proseji a to co zbude v sítku, ještě jednou rozmixuji.
-
Rozhodně uvažuji o tom, že rozeberu mlýnek na mák, vyčistím a budu ho mít pouze na mletí mandlí.
Když máte tedy vše připravené, tak se můžete pustit do práce.
Bílky vyšlehejte tak napůl. Tvoří se lehce špičky, ale přesto ještě padají na stranu. V tu chvíli přidejte na dvakrát i cukr krupici a šlehejte do tuha.
Pokud chcete přidat nějakou barvu, teď je ten správný čas. Nejlepší jsou gelové barvy, ale pokud vám stačí světle hnědá, můžete přidat lžící kakaa.
-
K bílkům na třikrát prosejte mandle s cukrem a gumovou stěrkou překládáním zapracujte.
Teď začne ta pravá alchymie ! :-D
Směs je poměrně tuhá a vy musíte stěrkou překládat tak dlouho dokud, dokud směs nebude dostatečně tekutá. Nesmí to ale téct moc !
Tak přesně akorát je tehdy, když hmotu naberete stěrkou, zvednete nad mísu a při stékání se nebudou trhat kusy, ale směs poteče v pravidelném proudu.
Jestliže se vám z toho stane lívancové těsto - míchali jste moc dlouho.
Tak přesně akorát je tehdy, když hmotu naberete stěrkou, zvednete nad mísu a při stékání se nebudou trhat kusy, ale směs poteče v pravidelném proudu.
Jestliže se vám z toho stane lívancové těsto - míchali jste moc dlouho.
-
Můžete si koupit silikonovou podložku na pečení makrónek, ale ty prachy co za ně chtějí jsou vážně nehorázné. Navíc budete potřebovat minimálně dvě !
Bohatě vám postačí cukrářská špička s rovným otvorem o průměru 1 cm.
Bohatě vám postačí cukrářská špička s rovným otvorem o průměru 1 cm.
-
Když máte naplněný pytlík směsí, můžete stříkat jednotlivé makrónky na plechy s pečícím papírem.
Dodržujte mezery minimálně 2.5 - 3 cm. I když vypadají pevně, ještě se rozjedou do stran.
-
Te bude třeba trocha toho násilí. S každým naplněným plechem musíte několikrát třísknout, aby všechen vzduch vyšel ven. Makrónky se zároveň i rozjedou do stran.
Nechte je na vzduchu volně oschnout. Trvat to bude přibližně 30 minut. Když s jich po stranách dotknete prstem, nesmí se vám na něho lepit.
Nechte je na vzduchu volně oschnout. Trvat to bude přibližně 30 minut. Když s jich po stranách dotknete prstem, nesmí se vám na něho lepit.
A teď kdo z vás zná nějakou tu modlitbu, přišel ten správný čas !
Makrónky jsou hrozné bestie a musí při vás stát všichni svatí, protože jinak se dílo nezdaří.
Makrónky jsou hrozné bestie a musí při vás stát všichni svatí, protože jinak se dílo nezdaří.
Troubu si předehřejte na 140 - 150°C.
Jaká teplota bude vyhovovat záleží na vaší troubě. To se prostě nedá říct, to si musíte vyzkoušet sami.
Já osobně dávám malinko pod 150°C, ale já už vím co moje trouba chce a díky vnitřnímu teploměru navíc vím, kde na kolečku těch sto padesát přesně má ;-)
-
Plech tedy dejte dovnitř a zapněte minutku. Makrónky se pečou 10-15 minut. Záleží opět na troubě a jejich velikosti.
-
Když se vám začnou zvedat rovnoměrně celé a ne jen středy je to na dobré cestě.
Po obvodu se jim udělají nabublané sukýnky a když se jich dotknete dřevěnou vařečkou musí být pevné. Pokud jsou ještě měkké, dejte jim minutku dvě navíc.
Po obvodu se jim udělají nabublané sukýnky a když se jich dotknete dřevěnou vařečkou musí být pevné. Pokud jsou ještě měkké, dejte jim minutku dvě navíc.
Já tedy většinou peču těch 13 minut a jsou akorát.
Jestliže se vám makrónky nedaří, prskají a nebo mají jiné defekty, je tu ještě jeden figl, který moc cukrářů rádo neprozrazuje.
Termostat v troubě vám příliš často zapíná a to nemají makrónky rády. Můžete tedy hned po vložení plechu do trouby stáhnout teplotu na 100°C a termostat už nesepne a nebo do dvířek trouby přivřete kousek složeného alobalu, aby mezera byla sotva 0.5 cm a teplota může zůstat stále stejná.
Termostat v troubě vám příliš často zapíná a to nemají makrónky rády. Můžete tedy hned po vložení plechu do trouby stáhnout teplotu na 100°C a termostat už nesepne a nebo do dvířek trouby přivřete kousek složeného alobalu, aby mezera byla sotva 0.5 cm a teplota může zůstat stále stejná.
-
Mykrónky vytáhněte z trouby ven a nechte je 10 minut vychladnou na plechu. Teprve potom je opatrně sloupněte.
Makrónka nesmí být vyrušená ! Musí být na povrchu křupavá a uvnitř krásně vláčná ;-)
Makrónka nesmí být vyrušená ! Musí být na povrchu křupavá a uvnitř krásně vláčná ;-)
Suché skořápky vám v dóze vydrží i dva tři týdny. Bohatě vám tak stačí, když je naplníte krémem dvě hodinky před podáváním.
-
Čím budete plnit záleží jen na vás. Zde se meze fantazii nekladou.
Já tyto fialové budu na štědrý den plnit slaným karamelem <3
Já tyto fialové budu na štědrý den plnit slaným karamelem <3
Dobrou chuť !
Žádné komentáře:
Okomentovat