pondělí 19. prosince 2016

Ravioli plněné ricottou a špenátem s máslovou omáčkou se šalvějí


( 4 porce )



Těsto:
200 g mouky semolina
2 celá vejce
1/2 lžičky soli
1-2 lžíce vody

Náplň:
1/2 balíčku mraženého listového špenátu (kousky)
200 g sýru ricotta
1 vejce
sůl 
pepř
2 stroužky česneku
1 šalotka
oliv. olej

Omáčka:
3 lžíce másla (pokojové teploty)
2 stroužky česneku
sůl 
pepř
1 dc bílého vína
hrst parmazánu


Z mouky si utvořte na vále kopeček, udělejte do něho důlek a přidejte všechny ostatní suroviny.
Nejprve vidličkou a potom i rukama zpracujte v kompaktní těsto. Zabalte ho do fólie a nechte hodinku odpočinout.



Mezi tím si připravte náplň.
Na troše másla zpěňte najemno pokrájenou šalotku a česnek. Přidejte špenát a nechte pět minut podusit. 
Vychlazený špenát promíchejte s ricottou a jedním vajíčkem. Dochuťte solí s pepřem a můžete se vrhnout na plnění raviol.



Těsto si rozdělte na dvě části a tu s kterou nebudete pracovat, znova zabalte ať neokorá.
Vyválet můžete třeba i obdélník a potom si nakrájet pruhy. Kdo má strojek na nudle, tak pruhy má rovnou. Nezapomeňte mezi jednotlivými kroky při utahovaní strojku podsypávat těsto moukou.
-
Když máte vyváleno a máte šikovné udělátko jako já ( u Vietnamců za 100,- / nešlo odolat ),
bude plnění vyloženě rychlovka.
Kdo nemá najde si jiný můj recept, kde je popsán postup úplně bez různých udělátek.
-
Na formu si dejte jeden plát těsta, prstem opatrně protlačte důlek, naplňte náplní, přeložte druhým plátem těsta a důkladně přejeďte válečkem na nudle.
Ravioli se oddělí a klepnutím vzhůru nohama je vysypete ven. 





Čerstvé těstoviny se vaří opravdu krátce a ve vroucí osolené vodě jim budou stačit 3  minuty.
Myslete na to, že stráví ještě nějaký čas na pánvi, kde musí nasáknout chuť omáčky ;-)
-
Tu si připravíte jednoduše.
Na pánvi rozehřejte máslo a nechte ho malinko zhnědnout. Přidejte šalvěj a česnek na plátky či hrubší kousky. Po krátké chvilce přidejte i víno a nechte odvařit cca na polovinu objemu. Vhoďte ravioli rovnou z vody a nechte je nasáknout tu výbornou chuť máslové omáčky.
Aby jste měli dost omáčky přidejte naběračkou i trochu škrobovité vody v které se ravioli vařily.



Nakonec pánev odstavte a vmíchejte hrst parmazánu, který vám celou omáčku krásně spojí.
Na talíři zakápněte olivovým olejem a posypte ještě trochou parmazánu.

Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat