středa 21. prosince 2016

Vepřová panenka na rozmarýnu - Sous Vide




800 - 1000 g vepřové panenky
2 lžíce olivového oleje
mořská sůl
hrubě mletý pepř
snítka rozmarýnu
-
Demi glace 



Jak si připravit omáčku Demi glace si vygooglíte ;-)
Nic na tom není. Jen to potřebuje trochu času. 

-

Panenku si očistěte od všech přebytečných blan. Osolte, opepřete a s trochou oleje a snítkou rozmarýnu zatavte do vakua.



Předpokládám, že ne každý má doma Sous vide lázeň a tak si jako správní Češi musíme poradit.
Jestliže potřebujete připravit kuřecí či rybu, bude vám stačit hrnec na plotně a teploměr.
Pokud ale budete dělat vepřové a nebo hovězí, které si potřebuje v lázni poležet několik hodin, je lepší dát nádobu s vodou do trouby. Je to lepší i z toho důvodu, že se lépe udržuje teplota.


Troubu i s vodou si ohřejte na potřebnou teplotu. Bude to chvilku trvat a vy budete laborovat, kde přesně má vaše trouba ten ideál.
Krásně vám k tomu poslouží kovový teploměr vhodný do trouby 


Já pro kontrolu použila i digitální a oba ukazovali o 5 °C méně než termostat na troubě.



Maso musí být celou dobu ponořené. 
Tato panenka se vařila na 65°C  po dobu 120 minut.
-
Po uplynutí času rozřízněte sáček, slijte tekutinu a maso osušte papírovou utěrkou.



Na pánvi si rozpalte trochu oleje a maso velmi zprudka ze všech stran opečte, aby mělo tu správnou kůrčičku.


Vyjměte ho ven na talíř, přikryjte alobalem a nechte odpočinout.
 Mezi tím si na pánev vraťte šťávu z masa, rozmarýn a omáčku Demi glace.
Lehce zredukujte, maso nakrájejte a můžete podávat.


Pokud chcete mít plátky krásně vysoké, maso si před zatavením do fólie svařte potravinářským provázkem, který je nutný před krájením sundat.
-
Jako přílohu můžete zvolit bramborové pyré, celerové pyré, opékané brambory a nebo šťouchané s cibulkou a slaninou jako já.


Dobrou chuť  !


Žádné komentáře:

Okomentovat