800 - 1000 g vepřové panenky
2 lžíce olivového oleje
mořská sůl
hrubě mletý pepř
snítka rozmarýnu
-
Demi glace
Jak si připravit omáčku Demi glace si vygooglíte ;-)
Nic na tom není. Jen to potřebuje trochu času.
Nic na tom není. Jen to potřebuje trochu času.
-
Panenku si očistěte od všech přebytečných blan. Osolte, opepřete a s trochou oleje a snítkou rozmarýnu zatavte do vakua.
Předpokládám, že ne každý má doma Sous vide lázeň a tak si jako správní Češi musíme poradit.
Jestliže potřebujete připravit kuřecí či rybu, bude vám stačit hrnec na plotně a teploměr.
Pokud ale budete dělat vepřové a nebo hovězí, které si potřebuje v lázni poležet několik hodin, je lepší dát nádobu s vodou do trouby. Je to lepší i z toho důvodu, že se lépe udržuje teplota.
Pokud ale budete dělat vepřové a nebo hovězí, které si potřebuje v lázni poležet několik hodin, je lepší dát nádobu s vodou do trouby. Je to lepší i z toho důvodu, že se lépe udržuje teplota.
Troubu i s vodou si ohřejte na potřebnou teplotu. Bude to chvilku trvat a vy budete laborovat, kde přesně má vaše trouba ten ideál.
Krásně vám k tomu poslouží kovový teploměr vhodný do trouby
Já pro kontrolu použila i digitální a oba ukazovali o 5 °C méně než termostat na troubě.
Maso musí být celou dobu ponořené.
Tato panenka se vařila na 65°C po dobu 120 minut.
-
Po uplynutí času rozřízněte sáček, slijte tekutinu a maso osušte papírovou utěrkou.
Na pánvi si rozpalte trochu oleje a maso velmi zprudka ze všech stran opečte, aby mělo tu správnou kůrčičku.
Vyjměte ho ven na talíř, přikryjte alobalem a nechte odpočinout.
Mezi tím si na pánev vraťte šťávu z masa, rozmarýn a omáčku Demi glace.
Lehce zredukujte, maso nakrájejte a můžete podávat.
Pokud chcete mít plátky krásně vysoké, maso si před zatavením do fólie svařte potravinářským provázkem, který je nutný před krájením sundat.
-
Jako přílohu můžete zvolit bramborové pyré, celerové pyré, opékané brambory a nebo šťouchané s cibulkou a slaninou jako já.
Dobrou chuť !
Panenka to je prostě klasika. U nás doma jedno z nejoblíbenějších jídel, i když teda většinou za odměnu. Děláme pravidelně zabíjačky, takže spotřebujeme celé zvíře. A z panenky v poslední době docela často děláme jerky, takže se to většinou do trouby ani nedostane. Na druhou stranu ale to jerky doma u nás taky dlouho nevydrží. :D
OdpovědětVymazatVepřovou panenku na rozmarýnu metodou sous vide jsem minulý týden vyzkoušela a byl to opravdu gurmánský zážitek! Pro jemnou pikantnost jsem přidala špetku mleté papričky Trinidad Scorpion Moruga přímo do sáčku před zatavením. Po rychlém opečení na pánvi vznikla nádherně křupavá kůrčička, zatímco maso zůstalo neuvěřitelně šťavnaté. Podávala jsem s bramborovým pyré a omáčkou Demi glace – naprosto dokonalá kombinace!
OdpovědětVymazat