čtvrtek 5. ledna 2017

Toastový chléb s tangzhongem




TANGZHONG:
160 ml vody
35 g hladké mouky
-
Kdo by chtěl mléčnou verzi, tak dá 
mléko s vodou 1:1

TĚSTO :

220 ml vody 
 (160 ml mléka + 60 ml vody v případě mléčné verze)
1 lžička melasy/medu/cukru
(40 g cukru v případě mléčné verze)
 10 g čerstvých / 7 g sušených kvasnic
500 g pšeničné hladké / špaldové / celozrnné
1 a 1/2 lžičky soli

3 lžíce olivového oleje / 40 g změklého másla

Tento tousťák si zamilujete. Díky tangzhongu je vláčký, nedrobí se a je tááák nadýchaný.
Na fotce je upečený základní nemléčný typ, který nám více chutná. Ve výčtu surovin jsou to všechny ty tučně psané. Občas zaměním  typ mouky a nebo lžičku něčeho sladkého.
-
Naopak ve světě a v Americe obzvláště milují mléčný druh. Potrpí si na to, aby pečivo bylo více sladké a chutí připomíná něco mezi brioškou a houskou na hot dog či housku na hamburger.

Pokud jste se rozhodli, jako verzi upečete, můžeme se pustit do práce.
Tangzhong má sice zvláštní a krkolomný název, avšak příprava je velmi jednoduchá.
Vodu a mouku prošlehejte metličkou a postavte na sporák. Za stálého míchání svařte do husté pasty, která připomíná lepidlo na tapety.


Dejte stranou a nechte vychladnout.
-
Teď si odlijte trochu vlažné vody (mléka) z odměřeného množství, přidejte kvasnice a špetku cukru. Přikryjte ubrouskem a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Je to lepší udělat i v případě sušených kvasnic, proto že zvláště u nich se mi stává, že občas těsto nenakyne.
-
Tangzhong, kvásek a zbytek surovin (krom másla - v případě oleje je to jedno) si přendejte do mísy a nechte vypracovat robotem. Bude to trvat přibližně 10 minut. Jestliže se rozhodnete pro verzi s máslem, tak si jeho množství rozdělte na 4 dávky a postupně zašlehávejte do těsta vždy po jednom kousku. Další přidejte až se první vstřebá.
-
Těsto je dobře prohnětené, když sice mírně lepí, ale je krásně pružné a vláčné.
Vytvarujte z něho kouli a nechte kynout v míse, která je celá zabalená v sáčku, přetáhnutá potravinářskou fólií a nebo přehozena vlhkou utěrkou.
Těšto nesmí v žádném případě oschnout. Když ho dáte do sáčku a nebo pod fólii, bude sami překvapeni, jak bude vše po vykynutí mokré ;-)
Takto zabalené těsto nechte 1 a 1/2 hodiny kynout. Záleží jak máte doma teplo, ale mělo by téměř třikrát zvětšit objem.
-
Po vykynutí těsto dejte na linku/vál a pomocí válečku rozválejte na 1cm tlustou placku připomínající obdélník.
Dost na těsno srolujte a vložte do formy, která je vymazaná malinkatým oříškem másla (cca 1/2 lžičky). Chleba nebude mastný, ale půjde krásně vyklopit.


Formu s těstem vložte zpět do sáčku a nechte cca 45 minut kynout.


Mezi tím si včas rozpalte troubu (200°C) i s malým pekáčkem na dně trouby, do kterého později nalijete horkou vodu, aby se v troubě vytvořila pára a těsto mohlo lépe růst a nepraskalo.
Teď přijde rychlá akce !
Do jedné ruky formu - druhou otevřít troubu - vložit chleba - nalít vodu - rychle zavřít dvířka.
-
Prvních 15 minut pečte na 200°C , pak vytáhněte pekáček na vodu a ztlumte troubu na 180°C a pečte 30 minut. Z toho posledních deset už jen tak bez formy přímo na mřížce. Opeče se tak krásně dohněda i spodní část chleba, která byla ve formě.

( po vytažení z trouby )

Po upečení můžete potřít horní kůrku malinko máslem a nebo rozprašovačem postříkat vodou.
Kůrka je zprvu dosti tvrdá, ale nebojte - změkne ;-)


Rozhodně ale neberte telefony pět minut před koncem pečení ;-)
Já se malinko zakecala a těch pět minut navíc bylo na kůrce znát. Nebyla sice spálená, ale zbytečně vypečená.
Chleba krájejte až po úplném vychladnutí.



Dobrou chuť  ! 

4 komentáře:

  1. Ten název je krkolomný :-))) Ale jinak to vypadá luxusně (y)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tangzhong (tangžong) přišel z Asie a díky Číňanům se rozšířil do celého světa. Díky němu je těsto tak krasne nadychane,vlacne a nevysycha.

      Vymazat
  2. Jeden mléčný už jsem vyzkoušela, vyzkouším i tento :)

    OdpovědětVymazat