středa 4. ledna 2017

Řecké kuře





1 chlazené kuře a nebo 4 stehna
2 cibule
4 stroužky česneku
2 citróny - 90 ml šťávy
kůra z 1 BIO citrónu
125 ml olivového oleje 
1 lžička mořské soli
1/2 lžičky čerstvě drceného pepře
1 malá lžička medu
čerstvý/sušený tymián
hrst čerstvé petrželové nati
-
1/2 kg brambor

Nejprve je třeba svázat kuře. Křídla založte za záda a stehno provlečte dírou v kůži toho druhého.
Určitě tento způsob znáte ze supermarketu, ale pokud ne, klidně svažte nohy provázkem.
-
Když si kuře spokojeně lebedí v pekáčku, tak si připravte marinádu v které se kuře a brambory budou péct. 
Já bohužel nemám tak velkou zapékací mísu a tak jsem brambory pekla zvlášť na plechu s peč. papírem.
Cibuli, ale rozhodně dejte pod kuře. Dodá společně s medem jídlu potřebnou sladkost a šťávu.
Stačí ji oloupat a nakrájet na hrubší klínky.
 -
Veškeré suroviny, tedy krom masa ;-) dejte do nějaké vyšší nádobky a rozmixujte tyčovým mixérem.
Vznikne vám světle zelená emulze, kterou klidně ochutnejte a popřípadě dochuťte solí.
Nezapomeňte, že musí být výraznější, proto že bude muset ochutit celé kuře a i brambory.
 -
Ty si musíte dobře očistit kartáčkem a nakrájet na čtvrtky. Já klidně nechávám slupku. Máme výborné brambory od kamaráda z vysočiny a je škoda je loupat.
Navíc pod slupkou je spousta vitamínů a tak proč ne o ně ochudit.
-
Trochu marinády nalijte na i dovnitř kuřete. První poločas ho pečte  (200°C - 90 min.)  prsy dolů a přiklopené víkem.
V druhé polovině pečení kuře otočte, polijte další porcí marinády a už odklopené dopečte. 
Nezapomeňte čas od času kuře přelít výpekem/šťávou.
-
Brambory obalte porcí marinády, důkladně promíchejte a vložte do trouby ke kuřeti přibližně 30 minut před dokončením kuřete.
-
Jistě se budete bát, že vám při pečení vzniklo docela dost šťávy, ale nebojte, až ji ochutnáte, tak zjistíte jak je výborná. Budete si neustále přidávat a stejně nakonec skončíte s kusem dobrého pečiva a vyhrnutým rukávem u pekáčku ;-)
-
Opravdu objektivně a nezaujatě musím říct, že lepší kuře jsem už dlooooouho nejedla !



Dobrou chuť  !


A máme tu první vlaštovku, která recept vyzkoušela.
Děkuji moc Šárce Ledové za poslanou fotku ;-)


A tady kuřátko od Lenky Zetkové.
Děkuji za fotku ☺


Řecké kuře upečené Zuzkou Koritschanovou.
Jako přílohu zvolila klasické i fialové brambory.


a kuře od Zuzky podruhé. 



9 komentářů:

  1. Tohle odzkouším, vypadá to fantasticky. Díky za recept :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač Nadi. Budu ráda, když si doma pochutnáte :-)

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  2. Už se těším na neděli...mám ještě oliváč od domácích z Dalmácie :) to bude sen...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak domácí olej jsem tedy neměla ;-)
      Nám to hrozne chutnalo. Zrovna peču chleba a už se s mužem těšíme, jak si ho budeme macet v te stavicce

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  3. Nejlepsi recept na kuratko,znami se olizovali az za usima.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzanka, je mi cti ze na tak vyjmecnou udalost jsi zvolila zrovna muj recept. Hlavne mam radost,že vámi chutnalo. Tvoji fotku rada k receptu pridam.

      Vymazat
    2. Ano urcite pridej a moc ti dekuji, jsi skvela kucharka!!! Cokoliv jsem varila podle tebe je vzdy bajecne

      Vymazat