úterý 10. října 2017

Vietnamský kořeněný guláš -Bo Kho





I když toto jídlo vzhledem připomíná nezahuštěný hovězí guláš, tak s ním ve srovnání s Maďarskou verzí má pramálo společného.
Dalo by se to spíše nazvat - Vietnamské dušené hovězí ;-)
Každopádně je úžasný chuťový zážitek, který ohromí i váš nos.

Suroviny, které budete potřebovat není ani tak těžké sehnat. Snad jen ta čerstvá citrónová tráva, ale i tu dnes ve větších městech seženete.

Jestliže doma máte, tak si připravte tlakový hrnec. Pokud ne, tak si vystačíte s wokem a pokličkou a nebo klasickým hrncem se silnějším dnem.

Co se týče výběru masa, tak vhodné je vykostěné žebírko, hrudí, kližka a nebo zadní. Každopádně pamatujte, že tuk je nositelem chutí. Já bohužel neměla to štěstí a sehnala jen libové zadní.
To je tak, když si vzpomenete pozdě a chcete sehnat slušné maso v šest večer !

Připravte si :

750g hovězího masa
2 stroužky česneku
2 cm zázvoru
3 lžíce rybí omáčky
2 lžičky koření pěti vůní
2 lžíce hnědého cukru / kokosový karamel

-

rostlinný olej
chilli olej
3 stonky citrónové trávy
2 stroužky česneku
1 cibule
rajčatová pasta
300ml kokosové vody
voda
3 hvězdičky badyánu
1 svitek skořice
mletá paprika
-
pepř
sůl
chilli
2 mrkve
3 lžíce světlé sojové omáčky

-

čerstvé bylinky :

Thajská bazalka
koriandr
+
limetka


Maso si nakrájejte na hrubší kostky. Promíchejte s první částí surovin ( česnek, zázvor, koření 5 vůní, rybí omáčka, cukr) a nechte 30 minut marinovat.
Pro ty co neradi myjí nádobí doporučuji k marinování použít krabičku od masa. Tu pak jen vezmete a vyhodíte. 
Jestliže máte možnost sehnat kokosový karamel, tak vřele doporučuji. Podpoří v jídle kokosovou chuť, vůni a přidá i krásnou barvu.
Pokud ho nemůžete sehnat, tak dejte třtinový cukr.



V hrnci si rozpalte směs rostlinného a chilli oleje na kterém osmahněte drcený česnek, citrónovou trávu (4 cm špalíky ), badyán a skořici.
Po chvilce přidejte i naložené maso. Hned jak se zatáhne vložte i cibuli na klínky, papriku a rajčatovou pastu.
Vše zalijte kokosovou vodou ( ne mléko ) a obyčejnou vodou tak, aby bylo maso ponořeno.





Uzavřete tlakový hrnec a duste 15 - 25 minut. Doba je závislá na druhu a kvalitě masa.

-

Opatrně otevřete hrnec a přidejte mrkev na silnější kolečka, sojovou omáčku, sůl a pepř. 
Povařte dokud není maso i mrkev měkká. 

-

Stonky cit. trávy a ostatní koření odstraňte a na talíři dozdobte bylinkami, čerstvou cibulkou a řezem limety na dochucení.
Jako vhodná příloha jsou rýžové nebo pšeničné nudle. Dobrá je ale i čerstvá francouzská bageta, která krásně vsákne šťávu z masa.


Dobrou chuť  !





Žádné komentáře:

Okomentovat