( 10kg klobásek )
2 kg hovězího masa
4 kg vepřové plece
4 kg vepřového bůčku
500ml ledové vody nebo tříště
vepřová střívka
Koření na 1 kg:
18g pragandy nebo soli
2g cukru moučka
5g pepře
7g sladké papriky (ASTA 160 a více)
3g pálivé papriky
10-15g třeného česneku
Celý proces trvá tři dny, takže si to dobře naplánujte a můžeme se pustit do díla.
První den si nejprve si rozdělte maso. Hovězí a tučné vepřové si nakrájejte na hrubší kusy. Libové vepřové, které bude tvořit mozaiku na řezu si můžete už rovnou nakrájet na drobné kousky (1.5x1.5cm).
Promíchejte s celým obsahem soli a nechte v chladu odležet do druhého dne.
Utvořte placek, přimáčkněte k dlani a dlaň otočte směrem dolů. Když dílo krásně drží, je dobře vymíchané. Většinou to zabere něco kolem 30 minut.
Střívka dostatečně předem namočte ve vlažné vodě a několikrát propláchněte, aby se vyplavila veškerá sůl.
Z díla si udělejte koule a snažte se je co nejvíce upěchovat do narážečky tak, aby se co nejméně udělaly vzduchové bubliny.
Dílo naražte do střev, zatočte jednotlivé klobásky, rozvěšte na hůlky a nechte při pokojové teplotě do druhého dne fermentovat.
Jestliže se vám přeci jen někde udělala bublinka vzduchu, vezměte jehlu a střívko propíchněte.
Třetí den si připravte udírnu. Pamatujte, že musí být dokonale vyhřátá, vysušená a dřevo musí být kvalitní, suché a bez kůry. Nejprve držte teplotu kolem 50°C dokud klobásky úplně neoschnou. Později zvyšte až na 65°C a douďte na barvu, což zabere celkem nějakých 6-7 hodin.
Dobrou chuť!
Na Vánoce jsem dostal pod stromeček gastro vybavení na grilování a uzení, tak jsem taky začal experimentovat s klobáskama, salámy a různými dalšími uzenými pochutinami. Nikdy bych ale neřekl, že je to taková věda. Teda věděl jsem, že to nebude úplně jednoduchý, ale ty možnosti, kde se dá něco pokazit, jsou snad nekonečný. Takže obdivuju každého, kdo zvládne vytvořit chutnou klobásu, která se nerozpadá. :)
OdpovědětVymazatMňam, úplně jsem na to dostal chuť. Klobásy jím moc rád, je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel a jakožto pravidelný návštěvník fotbalových utkání ji jím velmi často :D. Plánují teď na pár dní takový čundr a myslím, že ani tam nebude v jídelníčku chybět. Vybavení na vaření v přírodě mám, tak už se moc těším.
OdpovědětVymazatKlobásky - to je moje! :-) Po nich se mohu utlouct, ačkoliv mi je doktor doporučil omezit, já se o jejich výbornou chuť nenechám přijít. Na chalupě jsme si totiž kromě nového nerezového komínu, který už jsme potřebovali jako sůl, pořídili i skvělou udírnu :-) S tou se pomalu učím zacházet, přicházím na různé vychytávky a na tuto delikatesu nedám dopustit.
OdpovědětVymazatZdravím všechny kuchařky, papriková klobáska zní jako zajímavá a lákavá pochoutka. Já doma vařím klobásový guláš, který si rodina oblíbila. Podušené klobásky s cibulí, paprikou a rajčaty vytvoří opravdu chutné a vydatné jídlo. Důležité je mít na to kvalitní hrnec, který si udrží teplotu. Jaké další úpravy a recepty s klobásou byste mi doporučili vyzkoušet?
OdpovědětVymazatDobrý den, další možností je třeba zapečená klobása s brambory a zeleninou. Nakrájené brambory, klobásku a zeleninu snadno zapečete v titanovém pekáči, který zajišťuje rovnoměrné propečení. Musí se upéct, tak aby navrchu byla krásně křupavá kůrka. Tohle jídlo je ideální na rodinnou večeři nebo oběd, protože je nejen chutné, ale taky hodně syté.
VymazatZdravím všechny kuchařky a kuchaře, musím souhlasit, že se titanové nádobí hodí na přípravu pokrmů s uzenou nebo kořeněnou klobásou. Díky jeho vlastnostem dosáhnete vždycky nejlepšího výsledku. Je odolné, nepřilnavé a rovnoměrně rozvádí teplo, a to je ideální pro přípravu vařeného, smaženého i pečeného jídla. A co se týká pikantní klobásy, tak tu dávám do klasické zelňačky.
VymazatMinulý měsíc jsem si koupila nový gril na stránkách https://www.avenberg.cz/k93-grilovani a papriková klobáska byla první věc, kterou jsem na něm vyzkoušela. Nebyl to žádný velký kulinářský počin, protože jsem prostě hodila klobásku na gril a doufala v nejlepší výsledek. Klobása byla výborná, ale příště si s ní ugriluju i nějakou zeleninu.
OdpovědětVymazat