pondělí 22. února 2021

Papriková klobáska "ta moja"

 



( 10kg klobásek )


2 kg hovězího masa 

4 kg vepřové plece

4 kg vepřového bůčku

500ml ledové vody nebo tříště

vepřová střívka


Koření na 1 kg:

18g pragandy nebo soli

2g cukru moučka

5g pepře

7g sladké papriky (ASTA 160 a více)

3g pálivé papriky

10-15g třeného česneku


Celý proces trvá tři dny, takže si to dobře naplánujte a můžeme se pustit do díla.

První den si nejprve si rozdělte maso. Hovězí a tučné vepřové si nakrájejte na hrubší kusy. Libové vepřové, které bude tvořit mozaiku na řezu si můžete už rovnou nakrájet na drobné kousky (1.5x1.5cm).

Promíchejte s celým obsahem soli a nechte v chladu odležet do druhého dne.


Druhý den
semelte hovězí na co nejmenší šajbě (2-3mm). Hovězí promíchejte s kořením a vodou a vytvořte spojku. Tučné vepřové semelte na co nejhrubější šajbě (8-10mm). Důkladně promíchejte všechny tři druhy masa. 

Utvořte placek, přimáčkněte k dlani a dlaň otočte směrem dolů. Když dílo krásně drží, je dobře vymíchané. Většinou to zabere něco kolem 30 minut.



Střívka dostatečně předem namočte ve vlažné vodě a několikrát propláchněte, aby se vyplavila veškerá sůl.

Z díla si udělejte koule a snažte se je co nejvíce upěchovat do narážečky tak, aby se co nejméně udělaly vzduchové bubliny.

Dílo naražte do střev, zatočte jednotlivé klobásky, rozvěšte na hůlky a nechte při pokojové teplotě do druhého dne fermentovat.

Jestliže se vám přeci jen někde udělala bublinka vzduchu, vezměte jehlu a střívko propíchněte.





Třetí den si připravte udírnu. Pamatujte, že musí být dokonale vyhřátá, vysušená a dřevo musí být kvalitní, suché a bez kůry. Nejprve držte teplotu kolem 50°C dokud klobásky úplně neoschnou. Později zvyšte až na 65°C a douďte na barvu, což zabere celkem nějakých 6-7 hodin.





Dobrou chuť! 



3 komentáře:

  1. Na Vánoce jsem dostal pod stromeček gastro vybavení na grilování a uzení, tak jsem taky začal experimentovat s klobáskama, salámy a různými dalšími uzenými pochutinami. Nikdy bych ale neřekl, že je to taková věda. Teda věděl jsem, že to nebude úplně jednoduchý, ale ty možnosti, kde se dá něco pokazit, jsou snad nekonečný. Takže obdivuju každého, kdo zvládne vytvořit chutnou klobásu, která se nerozpadá. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, úplně jsem na to dostal chuť. Klobásy jím moc rád, je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel a jakožto pravidelný návštěvník fotbalových utkání ji jím velmi často :D. Plánují teď na pár dní takový čundr a myslím, že ani tam nebude v jídelníčku chybět. Vybavení na vaření v přírodě mám, tak už se moc těším.

    OdpovědětVymazat
  3. Klobásky - to je moje! :-) Po nich se mohu utlouct, ačkoliv mi je doktor doporučil omezit, já se o jejich výbornou chuť nenechám přijít. Na chalupě jsme si totiž kromě nového nerezového komínu, který už jsme potřebovali jako sůl, pořídili i skvělou udírnu :-) S tou se pomalu učím zacházet, přicházím na různé vychytávky a na tuto delikatesu nedám dopustit.

    OdpovědětVymazat