sobota 23. ledna 2016

Francouzská cibulačka




Tato polévka je v zimě naše oblíbená .Máme ji rádi z více druhů cibulí ,než jen z klasické kuchyňské .Proto se vždy snažím koupit co nejvíce druhů,čerstvé bylinky a hlavně sýr Gruyére. Je možné ,že ho třeba nemáte možnost koupit. Rozhodně ale nepoužívejte Eidam !

Kupte raději hodně vyzrálou Goudu či Ementál.Není to sice originál ,ale přesto je to velmi dobré.


RECEPT:


máslo
2 žluté cibule
2 červené cibule
2 banánkové šalotky
1 jarní cibulka 
1/4 pórku
1 KL třtinového cukru
2 stroužky česneku
2 PL hladké mouky
tymián,rozmarýn,bobkový list
2 dcl bílého vína
1.5l hovězího vývaru (zeleninový)
pepř
sůl
1 fran.bageta
oliv. olej
50g sýru Gruyére



Připravte si kvalitní hrnec se silným dnem .
Žlutou cibuli nakrájejte na kostičky a zbylé druhy včetně pórku na půl kolečka . Jeden stroužek česneku pokrájejte na plátky a přidejte do hrnce ,kde si rozpustíte štědrou dávku másla . Přisypte všechnu cibuli,cukr,sůl a restujte do zlatavé barvy.Trvá to přibližně 15-20 minut.
Jakmile je barva akorát podlejte vše bílým vínem a zredukujte na polovinu . Poprašte dvěma lžícemi hladké mouky.Mouku řádně zasmahněte,vložte svazek bylinek (bouquet garni) a zalejte vývarem. Duste pod pokličkou 20 minut.
Mezi tím si připravte bagetu. Na plátky nakrájenou ji pokropte oli. olejem a dejte opéct do trouby pod gril .
Hotové krutóny potřete česnekem. Horkou polévku naberte do misky ,položte na ni opečenou bagetu ,posypte sýrem a znovu vraťte zapéct pod gril. Toto zabere jen několik minutek dokud se sýr nerozpustí . 
Já se nikdy neubráním čerstvé petželce i když do klasického receptu nepatří .
Pozor na ústa !!! Miska horká, polévka horká, sýr horký ;-)



Dobrou chuť !






Žádné komentáře:

Okomentovat